Farväl till masterstudenter

Många ville gratulera studenterna som tagit examen från LiU:s internationella masterprogram när det var dags för årets Farewell Ceremony. Till och med det nyckfulla svenska vädret bidrog med en varm, vacker sommardag.

Graduating master's students 2015Foto: Anna Nilsen

Ceremonin ägde rum i Nationernas hus i Linköping. Studenter, familjer och universitetsanställda kom dit i sina finaste kläder, många i nationaldräkt.

Tre studenter från programmet Statistics and Data Mining var bland de första på plats. De var nöjda med tiden vid Linköpings universitet.

– Det har varit fantastiskt, många nya erfarenheter, sade Sowmya Krishnaraj från Indien. Lärarna har verkligen stöttat oss och vi har gjort intressanta projektarbeten.

Klasskamraten Jitho Viswanath, även han från Indien, instämde.
– Vi arbetade mycket praktiskt, vilket verkligen bidrog till att jag lärde mig. Jag är mycket intresserad av den här forskningen och nöjd med att ha fått gå ett så specialiserat program.

– Det har varit intressant att se skillnaderna i kultur och bakgrund i gruppen, olika ämnesbakgrunder som leder in till statistikområdet, tillade Isak Hietala från Sverige, som även han läst Statistics and Data Mining.

Det officiella programmet inleddes med folkdans av Malforsgillet. Därefter talade prorektor Karin Fälth-Magnusson.

– Den bästa ryggsäck man kan ha är en ryggsäck full av kunskap.Den kunskap och erfarenhet ni nu bär med er kommer ni att ha användning för resten av livet, sade hon till dem som tagit examen och bad alla instämma i ett fyrfaldigt leve.

Studenternas ”roll call”, där alla fick varsitt gratulationsbrev, var uppblandat med fler tal. Universitetslektor Peter Cronemyr representerade lärarna och talade om kulturella skillnader.

Skapar framtiden

Två indiska masteralumner, Sandhya Mudduluru och Sandeep Jakkampudi, gav råd om hur man får jobb eller startar företag i Sverige. För Sandhya Mudduluru var det en tävling vid arbetsmarknadsmässan LARM som ledde till jobb på Ericsson. Sandeep Jakkampudi odlade sitt intresse för entreprenörskap vid LiU och grundade företaget Woodpie som marknadsför svenskt trä på den indiska marknaden. Förutom sina karriärer fann de även varandra i Sverige och är nu gifta.

Anna Asratian var studenternas talare och uppmanade de andra att gå ut och förändra världen.
– Vi skapar framtiden, så låt oss skapa något fantastiskt!

Programmet avslutades med ett framträdande av kören Chorus Lin. En av medlemmarna var en masterstudent som fick extra varma applåder.

Därefter var det dags för smörgåstårta och ett välförtjänt tillfälle att slappna av och mingla för dem som tagit examen. För, som Anna Asratian uttryckte det:

– Vi klarade det!


Publicerad 2015-06-12

Farewell Ceremony 2015Foto: Anna Nilsen