Fascinerad av kemi och biologi

Redan på sin andra anställning har Niklas Göransson hittat jobbet mitt i prick. Detta efter en kandidatexamen i kemisk biologi och därefter en master i Protein Science.

Niklas Göransson läste programmet Kemiskt biologi i tre år och byggde sedan på med en masterexamen i protein science. Att valet föll på Linköpings universitet och Kemisk biologi beror bland annat på att han är uppvuxen i Söderköping, bara omkring en timmes resa från Linköping.

– Jag hade en bra bild av staden och var där ganska ofta som liten. Linköping är lagom stort, lättillgänglig och öppet. Jag trivdes jättebra.

Den viktigaste orsaken till valet av studieort var dock den unika utbildningen.

– På gymnasiet var kemi och biologi de absolut roligaste ämnena. Kombinerar man kemi och biologi så blir det väldigt fascinerande. Det var en wow-upplevelse när jag förstod att detta var något jag kanske kunde jobba med.

Han hade även andra yrkesfunderingar, till exempel läkare, men landade i att lemisk biologi var mer spännande och öppnade fler möjligheter.

– Jag vill hjälpa människor och kom fram till att en sådan här utbildning kan leda till jobb i läkemedelsbranschen, vilket kändes helt rätt.

Satsade på studier och träning

I början av utbildningen deltog Niklas Göransson i studentlivet, vilket han tycker var både roligt och nyttigt. Men ju längre tiden gick, desto mer satsade han på studier och på det stora fritidsintresset träning. Han jobbade också extra som passledare på motionscentret Campushallen. Men viktigast var studierna.

– Det är en stimulerande utbildning med många väldigt bra lärare och professorer. Den ger verkligen grundkunskaper inom kemi och biologi och kopplar dessutom ihop teori och praktik på ett bra sätt.

Programmet ger gedigna praktiska kunskaper i labbarbete, anser han. Dessa kunskaper har betytt mycket för båda hans anställningar efter studierna.

– Att arbeta i labb är ett hantverk som man lär sig väldigt bra på utbildningen. Till exempel att pipettera, hantera kemikalier och labbinstrument. Men också hur viktigt det är att dokumentera och att vara noggrann.

Sällsynta sjukdomar passar yrkesprofilen

Efter avslutad utbildning år 2016 fick Niklas Göransson snabbt anställning på Rättsmedicinalverket i Linköping. Där arbetade han som analytisk kemist med att hitta spår av alkohol och narkotika i blod och urin efter provtagningar i samband med brottsutredningar. I dag arbetar han på läkemedelsföretaget Sobi i Solna som utvecklar och tillverkar proteinbaserade läkemedel. Dessa används vid behandling av vissa sällsynta sjukdomar. Han beskriver arbetet som mitt i prick.

– Att jobba med sällsynta sjukdomar passar min yrkesprofil väldigt bra. Dessutom kan de kunskaper vi bidrar med i vår forskning användas för att hitta och förbättra läkemedel för vanliga sjukdomar.

Arbetet handlar bland annat om att utveckla och förfina metoder för tillverkning av proteinbaserade läkemedel. Dessa kan användas av personer med blödarsjuka eller av personer som inte kan bryta ner vissa sorters föda, så kallade metabola sjukdomar. Proteinbaserade läkemedel används även inom cancervård.

– I det här jobbet är min master i Protein Science helt perfekt, säger Niklas Göransson.