Han får Fernströmpriset 2017

Dick Wågsäter, professor i biomedicinsk laboratorievetenskap, får 2017 års Fernströmpris vid Medicinska fakulteten.  

"Lilla Fernström"-priset delas ut årligen till "yngre, särskilt lovande och framgångsrika forskare" vid medicinska fakulteter i Sverige. Prisutdelningen sker vid en ceremoni i Lund i början av november. Var och en av landets medicinska fakulteter utser sin egen pristagare och prissumman är på 100 000 kronor. Dick Wågsäter får priset med motiveringen "för att ha byggt upp en framgångsrik forskning kring aortaaneurysm och arterioskleros". 

– Det var inget jag hade förväntat mig – men jag är glad och tacksam förstås, säger Dick Wågsäter och fortsätter:

– Aortaaneurysm är en relativt anonym sjukdom och det behövs mer uppmärksamhet kring tillståndet. Så på så vis passar utmärkelsen också bra.

Förhindra eller fördröja

I dagsläget finns inga markörer eller läkemedelsbehandling vid bråck på aortan och ofta vet personen som är drabbad inte om sin sjukdom. Dicks forskning fokuserar på möjliga behandlingsstrategier som ska fördröja eller förhindra tillväxt av kärlet och på sikt även att aortan brister.

– Spricker aortan är dödligheten någonstans mellan 80–90 procent, förklarar han. Bråck av den här typen står för cirka 1–2 procent av världens dödsfall. 

I motiveringen står det "framgångsrik forskning…" – hur når man dit?

– Ja, haha, det är ju en bra fråga. Jag försöker arbeta hårt, det vet jag att alla gör här som forskar på LiU och Medfak, så det finns fler som är värda en sån här utmärkelse. Att forska på den här nivån är en livsstil, tankarna går i ett. Min bakgrund mot laboratorievetenskap ger mig fördelen att jag förstår värdet av olika analyser och hur man ska tolka svaren.

Goda förutsättningar för forskning

– Förutsättningarna för att forska vid LiU är väldigt bra, det finns en bra tjänstestruktur och samarbetet mellan prekliniker och kliniker fungerar väldigt bra. Jag har haft bra medarbetare genom åren som har slitit på labbet. Tyvärr hinner jag själv inte med det i lika hög utsträckning längre. 

Han beskriver sig själv som en person som har svårt att sitta still och är en hypotesprövare.

– Har jag en idé måste jag prova den direkt, oavsett vad resultatet blir. Jag publicerar en hel del negativa data – vilket en del undviker – men varje pusselbit är viktig och hjälper det inte mig så kan det hjälpa en annan forskargrupp som inte behöver göra samma sak en gång till. För varje negativ publikation får vi också med oss bra publikationer som kommer att vara ännu bättre. 

Antalet pre-kliniska forskare i aneurysmfältet är få i Sverige.

– På det sätter har jag tur, det ger ett stort material och många samarbetsmöjligheter. Det finns fler kliniker som sysslar med patientnära forskning och det är med dem jag har ett nära samarbete vilket gör att pre-klinik möter klinisk verksamhet, med större potential nytta för patienten i slutändan. Så det är ett stort öppet fält – den enda begränsningen är tid och pengar.

Fernströmpriset

Eric K. Fernströms stiftelse delar varje år ut ett pris till en medicinsk forskare från något av de nordiska länderna. Det Nordiska Priset har en prissumma på en miljon kronor och är därmed ett av de största i sitt slag och är efter Nobelpriset i medicin det största svenska priset inom medicinsk forskning. 

Varje år delas även Eric K. Fernströms Svenska Pris (Lilla Fernström-priset) ut lokala priser till yngre, särskilt lovande och framgångsrika forskare vid medicinska fakulteter i Sverige. Läs mer på stiftelsens hemsida.

 

    Mer om Dick Wågsäters forskning