För dig med gymnasieutbildning

Du som har gymnasieutbildning och goda kunskaper i svenska och engelska kan söka högskoleutbildning i Sverige.

Dina utländska gymnasiebetyg bedöms i samband med att du anmäler dig till utbildningar på Antagning.se.

Bedömning

Om du har en avslutad utländsk gymnasieutbildning, eftergymnasial yrkesutbildning eller akademisk utbildning kan du få den bedömd av UHR. Utlåtandet du får kan du använda när du söker arbete. Utlåtandet anger kortfattat vilken svensk examen din utbildning motsvarar, eller vilken nivå den motsvarar inom svensk eftergymnasial yrkesutbildning. Du kan söka jobb utan att ha fått ett utlåtande. Bedömningen ska ses som en hjälp för arbetsgivare när det gäller att jämföra din utländska utbildning med en svensk examen.

UHR bedömer i dagsläget inte en oavslutad utbildning, men det kan komma att ändras.

Du behöver inte ha fått en bedömning av din utländska gymnasieutbildning för att kunna söka en universitets- eller högskoleutbildning men en förhandsbedömning från UHR kan vara bra för att underlätta din planering. Du kan läsa mer här!

Behörighetskrav

Om du ska söka till svenska högskoleutbildningar måste din utländska gymnasieutbildning vara universitetsförberedande och avslutad för att ge grundläggande behörighet till svenska högskolestudier.

Du måste också kunna visa att du har tillräckliga kunskaper i svenska och engelska. Du måste ha godkänt betyg i Svenska 3 eller Svenska som andra språk 3 samt Engelska 6. Du kan även visa att du har rätt förkunskaper i engelska med något av de test som universiteten och högskolorna godtar, exempelvis TOEFL eller IELTS.

Utöver den grundläggande behörigheten kräver de flesta utbildningar dessutom en särskild behörighet. Det innebär i de flesta fall att du måste ha läst vissa gymnasiekurser. Det är viktigt att du kollar vad som krävs för just den utbildning som du är intresserad av. Mer information hittar du på följande sidor:

Antagning.se

Studera.nu

Reell kompetens

Om du inte har formell behörighet i form av gymnasieutbildning men ändå anser att du har de kunskaper som krävs för respektive utbildning så kan du ansöka om reell kompetens för grundläggande behörighet och för särskild behörighet. Det betyder att du fått kunskaperna fast på ett annat sätt. Det kan till exempel vara att du läst vissa kurser, har en annan typ av utbildning eller har arbetslivserfarenhet. En bedömning görs när du ansöker. Här kan du läsa mer!

Kontakta centrala studievägledningen om du har frågor eller behöver vägledning. Du hittar kontaktuppgifterna här!

Kurser och program

När du läser på högskola eller universitet kan du välja att läsa ett program eller fristående kurser. När du läser fristående kurser kombinerar du din egen utbildning. Oavsett om du läser ett program eller kurser så leder båda möjligheterna till en avslutad utbildning och en examen.

Linköpings universitet erbjuder utbildning inom följande områden:

• Beteende- och samhällsvetenskap
  • Data, IT och logistik
  • Ekonomi och juridik
  • Ingenjörsutbildningar
  • Kultur, media och design
  • Lärarutbildningar
  • Matematik, naturvetenskap och miljö
  • Medicin och vård

Kontakt

Du är alltid välkommen att kontakta oss på den centrala studievägledningen om du har frågor eller behöver vägledning i valet av studier.

Telefontid: Måndag, onsdag och torsdag 14:00-15:00

Telefon: 013-28 58 05

E-post: centralstudievagledning@liu.se

Tidsbokning

Du kan boka tid för vägledning i både Linköping och Norrköping via vårt tidsbokningssystem. Om du inte hittar någon tid som passar så hör av dig till oss via e-post eller telefon.

Boka en tid för studievägledning

Linköping/Norrköping

Linnea Fors