Forskarfredag i allmänhetens tjänst

Fredagen den 30 september är det dags för Forskarfredag i Linköping och Norrköping där delar av universitetets forskning presenteras för allmänheten.

Daniel Västfjäll, professor i kognitiv psykologiDen sista fredagen i september är utlyst som ”Researchers’ Night” av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds hundratals aktiviteter som ska visa upp olika slags forskning för allmänheten. Linköpings universitet arrangerar Forskarfredag för tredje året i rad och i år bjuds sex programpunkter, fyra i Linköping och två i Norrköping.

Så här ser programmet ut:

Öppna data – myter och verklighet. Ulf Melin, biträdande professor i informatik, presenterar resultat från ett aktuellt forskningsprojekt och sätter in dem i ett sammanhang av internationell forskning.

Plats: Creactive i Mjärdevi , Linköping

Tid: 8-9. Frukost ingår.

Att möta våldsutsatta män, genus- och queerperspektiv på våld i nära relationer. Alma Persson, forskare vid Tema Genus lyfter bland annat frågan vad som händer med förståelsen av genus och våld när den som utsätts för våld är en man.

Plats: Stadsmissionens café, Linköping

Tid: 10.30

Kan vi bekämpa allergi-epidemin? Maria Jenmalm, professor i experimentell allergologi, berättar om sin forskning där det immunologiska samspelet mellan fostret och den blivande mamman undersöks.

Plats: Babettes kafferi, Linköping

Tid: 10.30

Kåseri och samtal kring typiskt svensk – finns det? Vad tycker icke-svenskar är typiskt svensk i vårt uppträdande, beteende och sätt att vara. Kalle Bäck, professor emeritus, i samtal med journalisten Ragnar Dahlberg.

Plats: Dahlbergs café, Gamla Linköping

Tid: 11.00

Digitala valutor – Mer än bara Bitcoin? Bitcoin är Internets valuta, ett globalt system för hur finansiella transaktioner kan genomföras helt i en digital miljö.

Jonathan Jogenfors, forskare vid LiU och en av landets ledande Bitcoin-experter, reder ut frågetecknen kring valutan.

Plats: Coffice, Strykbrädan, Norrköping

Tid: 8.30 – 9.30, frukost ingår.

”Det var svinhögt typ 250 kilo”. Universitetsadjunkt och förskollärare Anders Albinsson föreläser om förskolebarns mätande av längd, volym och tid i legoleken.

Plats: Arbetets museum, Norrköping.

Tid: 8.30-10, frukost ingår.

Fri entré till alla arrangemang.

Läs mer på Forskarfredag

Bilden: Daniel Västfjäll, professor i kognitiv psykologi. Foto: Anna Nilsen