Första internationella sommaruniversitetet

I sommar erbjuder Linköpings universitet för första gången ett sommaruniversitet för studenter från de internationella partneruniversiteten. Cirka 120 deltagare från hela världen kommer till Linköping för att studera under fyra veckor i juli.

Ida van der Woude, International OfficeFoto: Maria Karlberg– Konceptet för sommaruniversitetet är ganska unikt, i och med att det bara är öppet för studenter från partneruniversitet och att undervisningen är kostnadsfri, säger projektledaren Ida van der Woude (bilden).

– Det här är ett sätt för Linköpings universitet att få bättre balans i studentutbytet, särskilt gentemot engelskspråkiga länder som många av våra egna studenter vill åka till. Vi hoppas också att några av sommarstudenterna kommer tillbaka och läser ett masterprogram.

Studenterna kommer från 14 olika länder, bland andra Frankrike, Kanada, Kina, Singapore, Storbritannien och USA. De har fått välja mellan kurser som “Academic English”, “Innovation and Entrepreneurship in a Swedish context” och “Drug Addiction - From Genes to Behaviour”.

Invigning 4 juli 

Sommaruniversitetet invigs den 4 juli på Campus US, där också undervisningen kommer att äga rum.

– Vi har valt att hålla till där eftersom det är närmare centrum och där är mer liv och rörelse under sommarmånaderna, säger Ida van der Woude.

De flesta studenterna kommer att bo i studentkorridorer i Ryd. Sex studentvärdar har rekryterats för att se till att det finns många kvälls- och helgaktiviteter att välja på. Studieresor till Stockholm och Vadstena erbjuds på deltagarnas egen bekostnad.

– Jag hoppas att de kommer att trivas. Det är jätteroligt att kunna erbjuda detta och vi planerar redan för nästa års sommaruniversitet, säger Ida van der Woude.

Fotnot: Linköpings universitet har cirka 500 utbytesavtal med universitet i ett femtiotal länder.

Campus USFoto: Thor Balkhed