Första spadtaget på Studenthus Valla

Med tre gemensamma spadtag planterade LiU, Akademiska Hus och studentkåren LinTek ett nytt äppelträd i äppellunden på Campus Valla. Och därmed är bygget av Studenthus Valla igång.

Magnus Huss, marknadsområdesdirektör Akademiska Hus, Erik Claesson, kårordförande LinTek, Helen Dannetun, rektor Linköpings universitet planterar äppleträdet Fredrik. Planeringen har pågått länge, i februari 2015 togs beslutet och om två år, sommaren 2019, kommer Studenthus Valla stå klart. Den sju våningar höga byggnaden blir det centrala nav, mötesplatsen och den tydliga entré som universitetet saknat.
I Studenthus Valla kommer all service till studenterna att samlas. Förutom 900 nya studieplatser, restaurang, studentdrivet café och studentkök kommer byggnaden rymma modernt bibliotek, antagnings- och examensservice, studievägledning, Studenthälsan, reception och arbetsplatser.
Linköpings universitet och Akademiska Hus vill tillsammans utveckla Campus Valla till en kreativ och attraktiv studiemiljö, där studenterna och utbildningen står i fokus.
Den nya byggnaden kommer att uppfylla höga krav på energieffektivitet och har målsättningen att uppnå certifieringen Miljöbyggnad Guld.

Äpplet Fredrik

Studentorkestern Lithe Blås stod för underhållningen medan gäster och publik samlades inför det historiska spadtaget.
Vid spadarna stod marknadsområdesdirektör för Akademiska Hus, Magnus Huss, rektor Helen Dannetun och LinTeks kårordförande Erik Claesson. Tillsammans hjälptes de åt att plantera ett nytt äppelträd, med namnet Fredrik, i äppellunden.
- Ett spadtag är en symbol för utveckling och planterar gör man för framtiden, sa Magnus Huss i sitt invigningstal. 

Första höghuset

Rektor Helen Dannetun har sett universitetet växa, byggnad för byggnad, ända sedan sin tid som student här.
- Men nu ser jag fram emot campusområdets första höghus. Studenthus Valla får en helt ny profil och ett hus som jag hoppas ska bli omtalad, även utomlands.
Linköpings universitet är riksrekryterande, 70 procent av studenterna kommer från utanför Östergötland. Allt fler tillbringar allt mer tid på campus.
En enda student, Kårordförande Erik Claesson, fick den här dagen göra sig till talesperson för alla 27 000 studenter.
- Som student kan man ju inte tycka att det är dåligt med ett studenthus. Det behövs fler studieplatser och det behövs EN plats för studenterna. Jag är inte orolig för att studenthuset inte ska fylla sitt syfte. Även om just jag kommer att ha pluggat färdigt och inte kommer att vara med när det invigs.

 

Fakta Studenthus Valla:

Bruttoarea: Drygt 15 000 kvadratmeter
Våningsplan: 7
Byggherre: Akademiska Hus
Arkitekt: White Arkitekter
Entreprenör: Peab
Kostnad: Akademiska Hus investerar cirka 400 miljoner kronor
Inflyttning: Sommaren 2019
Certifiering: Miljöbyggnad Guld