Framtidens nobelpristagare?

I våras sökte och fick Anna Lindström och Monika Lopez på IKK medel för sitt initiativ i flyktingfrågan ”Framtidens nobelpristagare”. Och studiebesöken av nyanlända ungdomar blev faktiskt ännu bättre än de hade tänkt sig.

Elever från Skäggetorpsskolan utanför Campushallen. Foto: Elisabet WahrbyEtt 30-tal killar i högstadieåldern från Skäggetorpsskolan samlas utanför Campushallen. Det är det tredje studiebesöket i initiativet Framtidens nobelpristagare, där nyanlända ungdomar får besöka universitetet. Första punkten på dagens schema är ett gemensamt pass i dansen Sh’bam.
- Vi har märkt att det funkar bättre när man får göra något fysiskt först. Alla är lite nervösa, vi också, säger Anna Lindström, doktorand på IKK, efter danspasset medan gruppen promenerar upp mot Key-huset där fika och föreläsning väntar.

Dubbla kulturer 

Elever från Skäggetorpsskolan på danspass i CampushallenFoto: Elisabet WahrbyUrsprunget till projektet namn finns på Skäggetorpsskolans entréfasad formulerat enligt parollen ”Många nobelpristagare lever i dubbla kulturer. Vi vill utbilda framtidens nobelpristagare!” På Skäggetorpsskolan har 98 procent av eleverna ett annat modersmål än svenska och 75 procent räknas som nyanlända.
Tanken är att visa på vilka möjligheter som universitetet kan erbjuda, i sinom tid. Att göra steget till universitetet kortare och skapa en känsla av att ”universitetet är öppet för just mig”. Ett studiebesök kan så frön som kanske skördas senare i livet.
- Många av eleverna har en föreställning om vad de vill bli och de har också viljan. Men de vet inte möjligheterna och kan inte systemet, bekräftar Malin Ramström, lärare i matte, NO och teknik på Skäggetorpsskolan. Studiebesöken ger en morot att vilja plugga, här får de se vad som finns och att möjligheten finns, även för dem. För många av de här eleverna är det bra bara att få komma utanför Skäggetorp.

Berättelser som når fram 

Anna Lindström, Ahmed Dia Jeber, Summia Al-Mufti och Monika Lopez pratar med elever från SkäggetorpsskolanFoto: Elisabet WahrbyI Key-huset väntar fika och LiU-studenterna Ahmed Dia Jeber, som läser ingenjörsutbildning i datavetenskap och Summia Al-Mufti, som läser civilingenjörsutbildning i informationsteknik. När de berättar om sina resor från hemlandet till LiU blir det nästan andäktigt tyst i salen, inget stök, fniss och småprat som det ofta annars kan bli när 30 stycken 14-åriga killar kommer samman.
Ahmed Dia Jebers berättelse om hur han pluggade och samtidigt jobbade på Mc Donalds föra att lära sig svenska bättre, hans uppmaningar om att ha mål i livet, att nå dit genom att sätta enkla delmål som att komma i tid till skolan, göra läxan och respektera läraren, och om att våga misslyckas – den berättelsen når fram. Kanske en av eleverna uttryckte det alla kände: ”Tack för att du var här och berättade för oss.”
- Det här var jättebra, säger eleven Jack Georges som vill bli sångare och skådespelare. De sa hur man ska göra och att man måste kämpa hårt. Alla andra säger bara ”gör som du vill”.
Kompisen Alamin Abdullah håller med.
- Ja, de var också lite yngre, de förstår hur det är att vara i vår ålder. Min pappa har läst på universitet och min storebror ska börja läsa psykologi. Själv vill jag bli astrofysiker.
- Vi har velat visa bredden som finns på universitetet, och då även studentsidan. Summia och Ahmed är ett bra inslag. De har samma bakgrund som de här eleverna, jag tror de når eleverna på ett annat sätt, säger Monika Lopez, universitetsadjunkt på IKK.

Vi har fått kramar 

Både Monika Lopez och Anna Lindström är mer än nöjda med sitt projekt.
- Det blev till och med bättre än vad vi tänkt, säger Anna Lindström. Flera av eleverna har varit eld och lågor och vi har fått kramar när de åkt härifrån.
- Även om de här eleverna har lång väg kvar innan de eventuellt ska välja en universitetsutbildning tror jag det här studiebesöket kan finnas kvar någonstans i bakhuvudet och komma fram när det är dags att välja. En liten, enskild erfarenhet kan betyda mycket, tror Monika Lopez.

Fortsättning i vår 

Dagens studiebesök är inte färdigt med det här. Efter gemensam promenad, via bland annat biblioteket, till lunch i Kårallen väntar Fredrik Löfgren och hans robotar. Och innan eleverna återvänder till Skäggetorp får de med sig en goodie bag med bland annat program- och kurskatalogen.
Framtidens nobelpristagare är inte heller slut med det här, i vår kommer Monika och Anna att följa upp höstens studiebesök med besök på Campus US för att eleverna ska få se vårdyrkena.