Från Almedalen ut i rymden

Kan rymden inspirera till teknik, forskning och affärer och öka ungdomars intresse för teknik? LiU-professor Anders Ynnerman bjuder in till en hisnande rymdresa i Almedalen.

Anders Ynnerman

Kunskapens gränser kittlar fantasin och leder till nyfikenhet och upptäckarlust. I det unika eventet Upprymd – universum i 3D välkomnas vi därför ut i rymden på en hisnade resa av inga mindre än Christer Fuglesang, astronaut och adjungerad KTH-professor, Anders Ynnerman, professor i visualisering vid Linköpings universitet och Marie Rådbo, astronom och författare.

På färden passerar vi rymdfarkoster och planeter och kommer riktigt nära dvärgplaneten Pluto, innan vi med visualiseringsteknikens hjälp når hela vägen till universums slut och ”The big bang”.

Marie Rådbo berättar också om Plutos fascinerande historia från upptäckten till de högupplösta bilder som togs av sonden New Horizons.

PlutoFoto: Monica WestmanI en avslutande paneldebatt, där även Jan-Eric Sundgren, ordförande för Tekniksprånget, deltar, diskuteras hur rymden kan inspirera till teknik, forskning och affärer och även öka ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik. Intresset för rymden sträcker sig långt över geografiska och kulturella gränser och skiljer inte heller på gammal och ung.

Tid och plats: måndag 4 juli 2016, kl 20.00 – 21.30, Wisby Strand, Strandvägen 4, Kongressalen

Läs mer om eventet i Almedalsveckans program

Arrangörer är Visual Sweden, LiU och KTH.

LiU i Almedalen

LiU-forskare deltar i ett stort antal programpunkter under veckan, några höjdpunkter finns hos East Sweden Almedalen

Professor Anders Ynnerman bjuder exempelvis även in till en virtuell mordutredning lite tidigare under måndagen. Visualiseringsteknik kan användas av polisen både som beslutsstöd och för rent forensiska undersökningar. Deltar gör även Lena Klasén, chef för Nationellt forensiskt centrum, Stefan Hector, kommenderingschef på Nationella operativa avdelningen och Anders Carlsson, Visual Sweden.Kontakt

Pluto