Fullspikad Kalasmottagning med Sabina Ddumba

Tusentals studenter vallfärdar till Saab Arena när det är dags för Kalasmottagningen, Sveriges största evenemang för nya studenter. 

Mässan på Kalasmottagningen 2016Som vanligt är det fullt med folk redan på eftermiddagen den 7 september då mässan och uteområdet öppnar. Det gäller att vara bland de 3 000 första för att få en Kalaspåse, en goodiebag med saker och erbjudanden från olika företag.

De blå LiU-påsarna syns överallt i vimlet. Annars kommer folk bärande på kaffe, godis, popcorn – och morötter. De sistnämnda delas ut av Moderata studenter i Linköping under devisen ”Hellre morot än piska”.

Studentföreningar, företag, kommuner, olika enheter vid LiU – alla vill visa upp sig. Det finns ett hundratal utställare på plats i arenan.

Kalasmottagningen är kulmen på de intensiva mottagningsveckorna för de nya studenterna.

Hur har första tiden varit?
– Rolig! säger Rebecca Nygrén.

Rebecca Nygren och Åsa Wahlqvist, nya logopedstudenterHon och Åsa Wahlqvist (bilden) har båda börjat på logopedprogrammet och de bär sina nollebrickor med utsträckta röda tungor om halsen.

– Det händer mycket grejer hela tiden, säger Åsa.
– Faddrarna är duktiga och jättesnälla, fortsätter Rebecca. Det är lite förvirrande med PBL, men det kommer att bli bra.

PBL, problembaserat lärande, är en av LiU:s paradgrenar. Medicinska fakulteten var först i Sverige med utbildningsformen som har visat sig vara mycket framgångsrik.

Björn Lagerström, konferencier vid Kalasmottagningen 2016På uteområdets scen avlöser universitetets kulturföreningar varandra. Konferencier är Björn Lagerström (bilden), i LiU-kretsar mer känd som Fröken Björn. Numera alumn, men med en fot kvar i studentlivet. Trots att han fick förfrågan kvällen innan tvekade han inte att tacka ja.
– Det är jättekul att vara här! Det här anade man inte 2005.

Mycket har hänt sedan första Kalas

Det visar sig att Björn var en av krafterna bakom den första Kalasmottagningen, som ägde rum just 2005. Då var han mottagningsansvarig på studentkåren Stuff och höll ihop det hela tillsammans med mottagningsgeneralen på Lintek. Ett litet extrauppdrag som blev större än någon tänkt sig.
– I vår utvärdering kom vi fram till att Kalas måste ha en person som jobbar med det på heltid och så blev det sedan.

Arrangemanget har vuxit betydligt sedan starten. Årets kalasgeneral Irma Hamzic basar över en stor organisation med närmare 170 kalaspuffar, som funktionärerna kallas.

Nytt för i år är att VIP-minglet för universitetets samarbetspartner är hopslaget med minglet för nyblivna alumner, dit alla som har tagit examen under det senaste året bjuds in. Minglet har också flyttat från arenan till ett tält på uteområdet.

Henrik Bäckman och Adam Aili, alumner från Teknisk fysik och elektroteknikDet blir snart fullt i VIP-tältet. Vid ett bord står Adam Aili och Henrik Bäckman (bilden), nybakade civilingenjörer i teknisk fysik och elektroteknik.

Vilket är det bästa minnet från LiU?
– Det mesta, förutom tentaperioderna, säger Adam och skrattar.
– Starkaste minnet är nog fortfarande från nolle-p, säger Henrik.

Ja, för många blir mottagningen ett minne för livet. Och nu har nya nollan, som de nyblivna studenterna kallas, snart avslutat sin nolleperiod.

Längre fram på kvällen samlas studenter, LiU-anställda, samarbetspartner och alumner för att höra och se Sabina Ddumba, en av Sveriges mest omtalade nya artister och årets nykomling på Grammisgalan. Sedan fortsätter festen in på småtimmarna. Så ska det vara när det är Kalas!

Sabina Ddumba vid Kalasmottagningen 2016Foto: Josefine Loftenius