Fullt hus på Språkdag i Key

Murens fall, franska hitlåtar och Don Quijote … 650 skolelever intog Key-huset när LiU uppmärksammade Europeiska Språkdagen.
Teckning gjord på en workshop om murens fall, Språkdagen för skolelever 2016Med ett ambitiöst program för skolelever, en lång rad workshops och en liten föreläsningsserie, firades för första gången den Europeiska Språkdagen på LiU den 26 september.

Inte mindre än 650 högstadie- och gymnasieelever med lärare deltog och arrangemanget får sannolikt en fortsättning framöver. Den årliga språkdagen kom till efter det europeiska språkåret 2011, med tanken att uppmärksamma Europas 24 språk och inspirera till språkstudier.

Idén till arrangemanget på LiU föddes i en arbetsgrupp av skollärare och universitetslärarna i tyska, franska och spanska på Institutionen för kultur och kommunikation, IKK.

– Vi har inte utvärderat dagen än, men vi fick alla känslan av att det gick ganska bra, säger Wolfgang Schmidt, lektor i tyska och chef på Avdelningen för moderna språk.

För eleverna som läser tyska fanns de mest skiftande workshops: musik, murens fall, teater, oktoberfest, kommentera fotboll …

Eleverna i franska bjöds till exempel på workshop utifrån sommarens hetaste franska låtar och franskt kulturquiz.

– Vi ville gärna att de skulle få en inblick i hur det är att läsa språk på universitetsnivå också. De hade redan innan dagen fått förbereda frågor till en LiU-doktorand i fransk litteratur och en lärarstudent med erfarenhet av tre månaders utbytesstudier i Frankrike, säger Julien Renard, universitetsadjunkt.

Och det var många som ville veta hur det var att plugga utomlands. Den gemensamma föreläsningen (på engelska) om kulturkrockar och hur man undviker att göra bort sig blev också en hit.

– För att vara första arrangemanget kan vi vara riktigt nöjda. Jag har redan fått mejl från skolor som vill fortsätta samarbetet och det är guld värt för oss, säger Julien Renard.

Närmare hälften av eleverna som kom till Key läser spanska och att organisera workshops för 300 ungdomar är inte gjort i en handvändning.

– Å andra sidan är det fantastiskt med det stora intresset för spanska, säger Jean Andre, lektor i spanska.

Här var Don Quijote det stora dragplåstret, tipspromenad om spansk kultur, lek med vokabulär och ett pass med en peruansk småföretagare fanns till exempel på programmet för dem.

Tre föreläsningar var gemensamma för alla eleverna. Lars Liljegrens, adjunkt i engelska på IKK, inledde med kulturkrockarna: Have You Ever Wondered Why Everything Went to Pieces? Ann Bergstrand, IKK, berättade om arbeten som översättare och sist ut var Lundaforskaren Johan Mårtensson, som i sin avhandling 2012 visade att språkstudier förändrar hjärnan och faktiskt får den att växa.

Bild: Teckning från workshopen kring murens fall. Foto: Sabrina Claaß