

– Ni behöver inte tänka på säkerhetsaspekter, på hårdvaran eller på blåljustjänster, det har vi andra workshops för, förklarade Jonas Lundberg, biträdande professor vid Avdelningen medie- och informationsteknik.
UTM 50

Två år har forskarna i projektet UTM 50 (Unmanned aircraft system Traffic Management) på sig att ta reda på hur mycket drönartrafik det kan tänkas bli över Norrköping, som ett exempel, och hur den trafiken kan övervakas och styras. Uppdraget och finansieringen kommer från Trafikverkets satsning på forskning och innovation vid LFV.
Jonas Lundberg har som projektledare tagit på sig uppgiften att tillsammans med Stefan Holmlid, professor i tjänstedesign, IDA, skapa en bild av vad drönare kommer att kunna användas till och vilken drönartrafik det kan ge upphov till.
Bättre vara proaktiv
Utifrån det ska forskarna sedan bygga upp en interaktiv modell över trafikflödena och hitta metoder för att hantera trafiken på ett säkert sätt. Inte minst för att drönarna inte får vara i vägen för annan luftburen trafik. En av de platser som studeras speciellt är Norrköpings flygplats och hur det kan se ut där om drönare fraktar gods, och kanske även människor, till och från flygplatsen.– Vi tror att det är bättre att vara proaktiv, att ligga lite före och inte vänta till problemen uppstår, säger Jonas Lundberg.

Runt borden fick vi sedan välja ut de bästa idéerna bland alla de färgglada lapparna på tavlan och skapa tjänstekoncept och processer för dem. Hur kommer man åt tjänsten och vilka steg behöver man ta? Vem kan tänkas ansvara för den, och vem betalar? Hur ser konkurrensen ut? Vi fick också placera tjänsterna på konkreta platser i Norrköping. Och i ett sista steg skissa upp en tänkbar tjänst med start och slutpunkter.
Resultatet? Ja det är hemligt ännu så länge, men personligen skulle jag inte ha några problem att betala en rejäl slant för flera av de föreslagna tjänsterna.
Kan jag få beställa en drönare, tack!