Genetiskt arv styr
Hur känslig är patienten för svåra biverkningar? Hur snabbt bryter patienten ned läkemedlen? Det är egenskaper som till stor del styrs av vårt genetiska arv.
Forskarna i det femåriga projektet – där även Science for Life Laboratory, Kungl. tekniska högskolan och Karolinska institutet deltar – letar efter genetiska markörer som kan förutsäga hur den enskilda individen kommer att reagera på läkemedlet. Målet är att snabbt kunna läsa av patientens DNA som stöd för att välja bästa möjliga sort och dos innan behandlingen ska börja.
Studien inriktas på äggstockscancer, lungcancer och malignt melanom.
– Vår forskning bör kunna få snabbt genomslag kliniskt eftersom vi jobbar med cytostatika som redan är i bruk. Men våra resultat kommer att vara av vikt även för utveckling av nya läkemedel, säger Henrik Gréen.
Stora skillnader
Vanliga allvarliga biverkningar är benmärgssuppression – där produktionen av blodkroppar minskar kraftigt vilket orsakar trötthet, infektioner och blödningar – och neuropati, det vill säga skador i det perifera nervsystemet som ger konstant domning i händer och fötter.
I jakten på de intressanta generna använder forskarna DNA-sekvensering i stor skala – det handlar om att plöja igenom hundratusentals genetiska varianter. Den delen av projektet genomförs vid Sverige nya nationella centrum för biomedicinsk forskning, Science for Life Laboratory i Stockholm. Huvudsökande i projektet med titeln ”Massiv parallellsekvensering och storskaliga genotypningsstrategier för prediktion av kemoterapiinducerade biverkningar” är professor Joakim Lundeberg.
2013-01-18