Gör idrottspod vid sidan av studierna

Ekonomstudenten Anton Edman kombinerar radio, idrott och välgörenhet i en egen podcast. Han intervjuar kända idrottsprofiler och de skänker idrottsprylar som sedan auktioneras ut till förmån för välgörenhet.

Anton Edman i studionAllt började hösten 2014. Anton Edman hade länge velat göra en podcast och intresset för idrott har han haft hela livet. Efter en vinter med planering och bokning av gäster köpte han mikrofoner och annan utrustning. Under sommaren 2015 reste han land och rike runt för att spela in intervjuerna. J-O Waldner, Stefan Holm, Nicklas Lidström och Marcus Hellner är bara några av gästerna som låtit sig intervjuas och skänkt bland annat tröjor, klubbor och tävlingskläder.

Läser ekonomi

Anton Edman är idag inne på sitt tredje år som ekonomstudent på LiU samtidigt som han driver ”Tack Sverige” ideellt. En podcast han har tänkt fortsätta att utveckla.

Helena Ekholm och Anton Edman med tröja Ett av målen är att lyfta fram svensk idrott och systemet med ideella föreningar som är grunden till Sveriges idrottsliga framgångar. Svensk idrott är unik på många sätt, inte minst ”den svenska modellen” med alla ideella föreningar. Genom att lyssna på idrottsprofilerna hoppas han kunna inspirera till att flera ska idrotta samtidigt som vi vill ta reda på mer om vad som gör Sverige så framgångsrika inom idrott.

Förutom att höra framgångsrika idrottares berättelser insåg Anton Edman att det fanns goda möjligheter att ge någonting tillbaka. Hittills har de intervjuade idrottarna valt organisationer som bland annat Ung cancer, Barncancerfonden, UNICEF och Rädda Barnen. Förutom sportartiklar som auktioneras ut skriver även alla gäster sin autograf på Tack Sverige-tröjan. En unik landslagströja som kommer auktioneras ut när podcasten nått 25 avsnitt.

Göra pod tar tid

Anton Edman, porträtt ute i disigt motljusDet andra målet med podcasten är att samla in pengar till välgörenhet. Namnet ”Tack Sverige” har kopplingar till att Sverige är ett land med bättre förutsättningar än många andra länder. Förhoppningsvis kan vi hjälpa andra som inte fick samma goda förutsättningar att få det lite bättre. Det är möjligt tack vare att idrottarna verkligen har ställt upp, det ska de ha en stor eloge för, säger Anton Edman.

I takt med att fler gäster har tackat ja och lyssnarna har ökat har han blivit inspirerad att hela tiden göra podcasten bättre. Projektet har tagit lite mer tid än vad Anton Edman först räknat med och studierna har hamnat lite i skymundan av redigering och resor. För tillfället bor han i Stockholm och siktar på att ta ut en kandidatexamen i ekonomi till sommaren. Förutom resorna lägger han mycket tid på förberedelser och att vara påläst, allt för att kunna ställa bra följdfrågor till gästernas svar.

– Det är lärorikt och man känner att man hela tiden blir bättre på att intervjua. Idrottarna har varit schyssta, ställt upp och tagit sig tid. Det är kul att ha lite längre samtal med idrottarna. En timmes intervju ger en mer målande bild av personerna jämfört med de korta intervjuer man får ta del av vid tävlingar och matcher. Dessutom är det oerhört roligt och inspirerande att få vara med och hjälpa andra människor.

I början har Anton satsat på etablerade namn för att kunna attrahera lyssnare. Utöver det har han blivit intervjuad i diverse lokaltidningar samt var med i Musikhjälpen där han auktionerade ut några av de signerade prylarna. I framtiden vill han gärna intervjua profiler inom lite mindre idrotter. Elitidrottare inom exempelvis segling, orientering och fäktning lägger ned minst lika hårt arbete som idrottare i mer mediala sporter, vilket är något Anton Edman vill lyfta fram.

Lyssna på inslagen på Anton Edmans pod

Bilder: privata. Anton Edman i studion, Helena Ekholm, skidskytte, tillsammans med Anton Edman samt Anton Edman, porträtt utomhus.

Text: Joachim Hörnqvist, studentreporter