Foto: Göran Billeson
– Du bygger relationer i sociala medier genom att visa att du är människa. De som lyckas är de som blir personliga och öppnar upp sig. Folk får för mycket tråkinformation!
Han pratar snabbt och välformulerat och trots tjugo år på andra sidan Atlanten finns norrländskan fortfarande där. Pitebon Niklas Myhr funderade på Chalmers men lockades till Linköpings universitet av den nytänkande I-linjen, industriell ekonomi. Som hand i handske när han tvekade: ska jag bli civilingenjör eller civilekonom? 1984 landade han i Linköping.
– En fantastisk studentstad! Vi var många nya som släpptes ner på slätten samtidigt och behövde hitta nya nätverk.
Niklas hade bestämt sig för att detta skulle bli de bästa åren i hans liv och att det inte enbart skulle handla om studier. Han engagerade sig som ”Storkåta” i Norrlands nation och var med och ordnade en studieresa till Tyskland efter kursen i kvalitetsteknik. Mitt i utbildningen tog han ett sabbatsår och backpackade jorden runt.
Doktorerade i marknadsföring
Foto: Göran BillesonSedan började han jobba och upptäckte ”att jag inte kunde allt om business efter I”. För utbildningsföretaget IFL:s räkning åkte han runt i världen, intervjuade chefer och skrev praktikfall till deras chefsutbildning. Han fann att många ledare brottades med frågor om kommunikation och marknadsföring. Det gjorde honom nyfiken och hans mentor uppmanade honom att doktorera. Han valde University of Virginia, grundat av Thomas Jefferson, vars Darden Business School är mycket framstående inom chefsutbildning.
Efter sin doktorsexamen i industriell marknadsföring började Niklas Myhr undervisa. Först vid Tulane University i New Orleans, sedan vid American University i Washington DC och nu vid Chapman University i Kalifornien, där han varit i nio år. Han berättar att det är ”ett ambitiöst men ändå så pass litet universitet att man kan hitta på tokiga saker”, såsom reskursen Business in Scandinavia som han till sommaren ordnar för sjätte gången.
– Första gången jag kallade en kurs för Social media marketing var 2010. Jag insåg att det var många som såg sociala medier som kanaler för produktinformation i stället för att erbjuda värde, ta hand om de kunder man har och dela innehåll som är intressant för dem.
Det var studenterna som började kalla honom ”The Social Media Professor”.
– Jag insåg naturligtvis att det fanns fler som jag men lekte med tanken: kan jag få Google att ranka mig som etta i världen vid sökningar efter ”social media professor”?
Expert hos BBC
Ett målmedvetet arbete för att synas gav resultat och sedan han hamnade i topp har han framträtt som expert hos BBC, the Washington Post, ABC, CBS, NBC och Fox News, för att nämna några.
Ett starkt engagemang för marknadsföring och sociala medier driver honom att hela tiden lära nytt och föra ut kunskapen till andra. Han föreläser, skriver böcker och leder workshops och trivs när han får överbrygga klyftor och kombinera discipliner.
– Man måste jobba med något man är passionerad för, annars konkurreras man ut. Om ditt jobb kan beskrivas i en manual är det det som kommer att robotiseras först.
Framtiden då? Familjen har dubbelt medborgarskap, men barnen är födda och uppvuxna i USA och Niklas Myhr gissar att de blir kvar. Kontakten med Sverige vill han dock värna om.
– Det är ju lätt att hålla kontakt, tack och lov. Inte som på Mobergs tid.
Det illustreras av ett diskret ljud från mobilen. Hans fru undrar om han kan vara med och sjunga för sonen, som fyller fjorton år i dag. Niklas ringer upp och stämmer in i familjens ”Ja, må han leva”.
Läs mer om Niklas Myhr på thesocialmediaprofessor.com