
Mihai Aldén är dragplåster och avslutande föreläsare vid Medieteknikdagarna på Campus Norrköping där han tog en civilingenjörsexamen 2011. Efter examensjobb på Dreamworks Animation blev han en av kreatörerna av företagets verktyg för avancerade effekter i animerade filmer.
Verktyget kallas också ramverk, heter OpenVDB och är öppet och gratis.
– Det har använts på något sätt i alla större animerade filmproduktioner de senaste åren, till och med av Dreamworks konkurrent Disney, berättar Mihai Aldén.
– En av deras artister kontaktade mig informellt om hur våra verktyg kunde användas för att bryta is i filmen Frost.
Filmteamets artister/illustratörer bygger först upp scener av figurer och bilder. I OpenVDB skapas sedan trovärdiga rörelser för vatten, moln, eld, rök, sprängningar och liknande.
– OpenVDB kan lagra och bearbeta jättestora volymer data och vi har en stor samling verktyg för olika slags effekter. Ramverket gör det möjligt att arbeta med väldigt högupplösta 3D-volymer som behövs för dagens effekt-intensiva filmer.
En animerad långfilm tar ungefär fem år att producera, varav två går till effekter.
– Det är viktigt att verktygen är snabba då artisterna behöver skapa många olika versioner av varje effekt för att hitta rätt stil.
Campus Norrköpings miljö domineras av verklighetens Motala ström.
Hur lång tid skulle krävas för att animera vattenfallet?
– Vi kan simulera det på några timmar, men i animerad film så jobbar en artist i flera månader på en effekt. De genererar många olika versioner av samma effekt för att hitta rätt stil som passar filmen.
Hur känns det att komma tillbaka till LiU?
– Det är trevligt att träffa dagens studenter och andra alumner och se hur mycket utbildningen för medieteknik har vuxit sedan jag slutade.
I Kåkenhus är det andäktigt tyst under föreläsningen, med skarpa avbrott när Mihai Aldén visar effekter: katastrofer, översvämningar och hemska odjur som dyker upp.
Välrenommerad utbildning
Medieteknikutbildningen i Norrköping har väldigt gott rykte i filmeffektsindustrin, konstaterar Mihai Aldén.
– Medieteknikalumner jobbar idag på alla de stora effekthusen världen över, till exempel i London, Vancouver, Los Angeles och i Wellington på Nya Zeeland där Sagan om ringen producerats.
Mihai Aldén valde sin egen väg under studierna.
– Jag blev mer och mer intresserad av simulering och visualisering under de sista åren på programmet. Det blev en hobby som tog mycket tid och jag och försummade nog en del andra kurser och mycket socialt …
– Mitt tips är att välja kurser som är lagda som projekt, inte vanliga där man följer en utlagd plan. Genom att arbeta självständigt och leta svaren på ett större problem lär man sig mer.
Mihai Aldén sökte examensjobbet via Ken Museth, tidigare LiU-professor, som börjat på Dreamworks.
– Egentligen missade jag att göra det mesta av uppdraget och fokuserade på en enda sak, tekniken som nu är en del av OpenVDB, säger Mihai Aldén och ler lite snett.
Utdelningen av en teknisk Oscar, eller Technical Achievement Award, från Academy of Motion Picture Arts and Sciences föregås av att företag skickar in förslag som utreds grundligt av experter på filmeffekter.
– Vi blev intervjuade under hösten och hörde sedan inget mer. Hade nästan glömt bort det hela när jag i början på januari hittade ett kuvert med Oscar-loggan på posten. Det kändes overkligt och tog någon dag innan jag fattat att det var sant och vågade berätta för någon.
Mihai Aldén uppskattar självklart sin utmärkelse väldigt mycket men …
– Största belöningen är att ramverket har fått så stor spridning och att många företag finner det användbart. Det är superroligt att andra använder våra verktyg.
Fotnot: Mihai Aldén tilldelades 2015 en teknisk Oscar för Open VDB ihop med f d LiU-professorn Ken Museth och Peter Cucka. Samtidigt fick Magnus Wrenninge, också före detta medieteknik-student på LiU motsvarande pris för Field 3D, ett bibliotek för datagrafik till animerade filmer. 2015 utsåg Linköpings universitet Mihai Aldén till Årets alumn.
Film om Mihai Aldén
Publicerad 2015-11-09