Han skuggade alumn på ABB

I det nya projektet Skugga en alumn får studenter följa en LiU-alumn under en dag på jobbet. Oscar Pettersson är en av årets drygt fyrtio deltagare i projektet. Han fick uppleva en helt vanlig arbetsdag på ABB:s marknadsavdelning.

Oscar Pettersson skuggade en alumn på ABBFoto: _Thor_Balkhed

I år startade sektionen för industriell ekonomi projektet Skugga en alumn – en aktivitet som går ut på att ge studenterna en inblick i arbetslivet. Under året kommer drygt fyrtio före detta studenter vid Linköpings universitet, så kallade alumner, att få påhälsning på jobbet av en LiU-student.

Skuggningen är klar för Oscar Pettersson. Han studerar första året på Industriell ekonomi och sitter även med i alumniutskottet för I-sektionen. Han nappade direkt på möjligheten att följa en LiU-alumn på ABB:s marknadsavdelning i Västerås.

– Det var kul att få se hur arbetet ser ut i verkligheten. Dessutom fick jag ett skönt avbrott i plugg-vardagen, berättar Oscar Petterson.

Det blev en tidig start på dagen för Oscar som tog sig till Västerås för att mötas upp av LiU-alumnen Karin Lundbom, marknadsansvarig på ABB.

– Min arbetsdag började med ett fyra timmar långt möte. Det var rätt tufft men intressant att få vara med och lyssna, säger Oscar Pettersson.

Nya insikter

Skämtsamt berättar Oscar att han innan studierna hade en föreställning om att marknadsföring i stort sätt handlade om att spåna idéer och att vara kreativ. Tack vare sin utbildning har han fått en tydligare bild av marknadsföring. Även erfarenheten från ABB har gett nya insikter.

– Alumnen jag skuggade hade ansvaret för att marknadsföra alla stoppknappar på ABB:s maskiner. För mig känns det som en otroligt liten del i sammanhanget men visar hur viktiga alla detaljer är för helheten, säger Oscar Pettersson.

I höstas slöt LiU och ABB ett samverkansavtal som ska det resultera i fler sommarjobb, praktikplatser och dubbelt så många exjobb.

– Det känns bra få in en liten fot hos ABB. Jag tänker helt klart söka mig dit i framtiden eftersom där finns en enorm utvecklingspotential och goda möjligheter för mig att få arbeta utomlands, berättar Oscar Pettersson.

Upplägget för Skugga en alumn är enkelt och ansvaret för dagen ligger helt på alumnen. Några andra arbetsplatser som erbjöds I-studenterna var Karolinska institutet, Naturvårdsverket, Scania, Microsoft och Näringsdepartementet. Flera andra sektioner på LiU har startat liknande alumni-aktiviteter för sina studenter.

Publicerad 2015-04-07