Foto: Anna NilsenI en sekelskifteslägenhet med tre meter i takhöjd i Gamla stan stirrar fem psykologer andäktigt på ett brunt kuvert.
Kollegorna arbetar på företaget Habitud och deras arbete är långt ifrån det som ofta antas vara psykologens – att ta emot klienter på vårdcentralen, företagshälsan eller ett sjukhus. Föreläsningar, bloggande och marknadsföring utgör istället deras vardag.
Från högtalaren strömmar Yann Tiersen – kompositören till musiken i filmen Amelie från Montmartre – och det vilar lite Montmartrestämning över rummet. Tunga snirkliga möbler, underfundiga detaljer och så mystiken med kuvertet.
– Öppna det!
– Det är som julafton. Eller födelsedag. Fast alla fyller år samtidigt!
Kuvertet levererades med posten bara några minuter tidigare. Inuti ligger det slutgiltiga resultatet av boken de fem psykologerna skrivit tillsammans. Oskar Henrikson sliter upp kuvertet, tar upp några exemplar och delar ut dem.
– Oj, med guld! Visste du det Oskar?
– Silvia är inte med på bilden.
– Nej, men Darth Vader.
Oskar Henrikson är VD och grundare av Habitud. Han startade företaget för att han tyckte att det saknades förebyggande åtgärder för psykisk ohälsa.Oskar Henrikson med kollegorna på kontoret Foto: Anna Nilsen
De flesta söker upp en psykolog när de redan är sjuka. Oskar Henrikson menar att det är viktigt att stärka det som är friskt och att tränga ut det som inte funkar.
– Vad gäller fysisk träning så har det nått de flesta att man mår bra av att gå 10 000 steg om dagen, stå upp framför skrivbordet en del av dagen och motionera. Genom att göra det kan man undvika fysisk ohälsa. Men att man kan träna mentalt för att slippa psykisk ohälsa vet inte lika många, säger han.
Det är för sitt engagemang för själslig friskvård och för att ha förnyat psykologyrket som Oskar Henrikson 2017 utses till årets alumn vid Linköpings universitet.
”Sjukt målmedveten” psykolog
Oskar Henrikson har sedan tonåren vetat att han vill bli psykolog och han beskriver sig själv som ”sjukt målmedveten” i strävan att nå dit. Han upptäckte psykologin när mamman skolade om sig till gymnasielärare i psykologi och på så sätt fick tillgång till hennes kursböcker.
– För en vilsen tonåring uppenbarade sig de här böckerna som en skänk från ovan eftersom de satte ord på känslor och förklarade vad jag upplevde. Psykologi gör att du förstår dig själv, andra och världen.
Efter en hel dags pluggande var mamman sällskapssjuk så när den 13-åriga Oskar kom hem på eftermiddagarna testade hon olika övningar på honom.
– Jag bestämde mig för att jag ville bli psykolog och få andra att må bra.
För att hitta den bästa psykologutbildningen gjorde Oskar en gedigen research. Eftersom psykologprogrammet vid Linköpings universitet använder sig av problembaserat lärande, pbl, där lärandet sker i verklighetstrogna situationer och studenten själv har stort ansvar för att hämta in kunskap, föll valet på LiU.
För att bli antagen krävdes ett års arbetslivserfarenhet och att han klarade en intervju. Därför handlade allt han gjorde under några år om att samla meriter för att bli antagen. Han var konfirmationsledare, gjorde lumpen som sjukvårdare och jobbade ett år som lärare.
– När jag sökte utbildningen och de inte ville se mitt cv blev jag chockad. Ja, förkrossad. Jag hade jobbat så hårt för det.
Men in kom han.
Så skapar du nya vanor
Oskar Henrikson är inte psykologen som sitter i stolen och väntar på att klienterna ska komma till honom. Han gör saker på sitt sätt och har alltid haft målet klart för sig. Han vill få människor att må bättre och han vill att det sker innan de börjar må riktigt dåligt.
Att Oskar Henrikson själv haft familjemedlemmar som drabbats av psykisk ohälsa tror han har påverkat hans yrkesval. Men utöver det är det, som han själv uttrycker det, ”ett nörderi” för psykologi, vanor och beteendeförändringar som driver honom vidare.
Men varför detta intresse för vanor?
– 45 procent av det vi gör sker på rutin, så självklart är vanor viktiga. Och om hälften av det vi gör går på rutin så är det ju viktigt att det är bra saker. Jag vill få människor och organisationer att bryta dåliga vanor och skaffa nya, bättre.
Men hur gör man för att skaffa en ny god vana?
– Man måste börja med ett litet steg. Vill du börja springa, gör det en gång i veckan. När man sedan lyckats med det kan man höja ribban.
Oskars företag Habitud är uppbyggt som ”ett psykologiskt gym”. På hemsidan har forskning kokats ned till konkreta träningstips som besökaren kan göra för att träna sin hjärna – för att exempelvis bryta eller bygga en vana, eller att lägga märke till det positiva runtomkring sig.
Inget i vardagen är tuffare än ett isbad
Om man råder andra att förändra sitt liv, måste man då inte föregå med gott exempel? Det tycker i alla fall Oskar.
– ”Om personer med alkoholproblem eller ätstörningar klarar att bygga nya vanor, då måste ju jag klara det”, tänkte jag.
Efter en titt i almanackan insåg han att han badat en del den senaste tiden – kunde det bli till en vana?
– Det funkade, jag badade varje dag i ett år. Men, hade jag börjat i januari hade jag antagligen inte klarat det. Då hade steget varit för stort. Men jag började på sommaren och när kylan kom var vanan redan så pass etablerad att jag klarade den ökade svårighetsgraden.
Forskning har visat att när man skapat en vana så utsöndrar kroppen ett måbra– ämne redan innan man utfört aktiviteten. Kroppen har lärt sig att belöningen kommer och då skapas ett sug. Vare sig det gäller chokladpraliner, löpning – eller bad.
– Att bada är en naturupplevelse och det är en övning i att vara närvarande. Sänker man ned sig själv i fyragradigt vatten tänker man inte på något annat. Efter badet får man en himla kick och inget som händer den dagen kan vara tuffare än det man redan gjort. Det är en skön vetskap.
Han badar inte längre varje dag – men han har fått några av kollegorna att gå med på att starta en badklubb. Förvånade gamla stan– flanörer kan därför ibland få en skymt av Oskar Henrikson och hans badklubb när de i sina vita badrockar och tofflor är på väg ner till kajen.
Istället är det nya utmaningar som väntar Oskar Henrikson. Han har precis tagit över företaget Psykologifabriken, som han en gång var med och grundade, och ska väva samman det med Habitud.
Sedan är det ju den guldlaminerade boken.
– Jag räknade egentligen aldrig med att bli entreprenör, än mindre författare. Nu när det har hänt är det oerhört roligt. Jag hoppas att de som läser boken känner sig peppade på förändring.
Om Oskar Henrikson:
Yrke: Psykolog med eget företag, föreläser bland annat om ledarskap och organisationsutveckling.
Fritid: ”Spela teater – min andra passion. Jag har ofta nytta av teaterkunskaperna när jag föreläser för stora grupper”
Aktuell: Med boken Ensam eller stark: åtta principer för framgångsrika team. Som ny VD för Psykologifabriken, som ska väva samman med företaget Habitud.
Tips på gympa för hjärnan: ”Ge någon en komplimang, håll en främling i handen eller tänk på tre saker du är tacksam för”.