En säker balansgång

Några direkt vanliga arbetsdagar existerar inte för Hanna. Som projektledare, effektstrateg och interaktionsdesigner på ett konsultföretag har hon ständigt olika uppdrag för olika kunder.
Hanna Johansson, alumnNamn: Hanna Johansson
Jobb: Effektstrateg och projektledare på inUse Experience AB
Utbildning: Kognitionsvetenskap 2005
 
Med sin kognitionsvetarutbildning i ryggen har Hanna Johansson inga problem med att möta nya utmaningar i jobbet.


– Det är bra att kunna lite av varje. Jag har fått en ordentlig teoretisk grund och känner mig trygg inom interaktionsdesign. Kurserna i kognitiv psykologi är betydelsefulla i mycket av det jag gör idag. Sedan har datakurserna gett mig förståelse för vad utvecklarna gör, vilket underlättar kommunikationen oss emellan.

Hanna uppskattade också projektkurserna under studietiden, men vill poängtera att det ändå är en stor skillnad mellan projekt på universitetet och projekt i den verkliga världen.

– Här ute ändras förutsättningarna hela tiden. Det är mycket det som mitt arbete går ut på, att hantera förändringar på vägen.

Trivs med variationen

Sista terminen på utbildningen flyttade Hanna till Göteborg och gjorde sitt exjobb på Volvo PV. Därefter fick hon via kontakter en anställning på Sigma i Göteborg, men sökte sig så småningom vidare till inUse Experience, där hon nu har jobbat i drygt fyra år. Som konsult jobbar Hanna både från kontoret och ute hos kunder.

– Vanligtvis brukar jag komma till jobbet vid halv åtta-åtta. Kollar mejlen, skriver upp vad som ska göras under dagen, om jag inte gjort det tidigare, och förbereder mig inför möten med projektgruppen. Där planerar vi arbetet, synkar oss och utför vissa uppgifter tillsammans. Utöver mötena planerar jag uppgifter till andra eller följer upp deras arbeten, planerar och genomför användarintervjuer eller användningstester. Och så är det mycket dokumentation där emellan.

Hanna trivs med variationen i arbetet, att växla mellan kunder, uppdrag, arbetsuppgifter och svårighetsgrad i projekten. Det som hon ibland tycker är svårt är att hon, med sin breda kompetens, ofta får hantera så många olika saker.

– Jag har mycket ställtid och måste hela tiden prioritera och planera, parallellt med att producera och leverera. Det är en balansgång, men samtidigt väldigt roligt och utvecklande.

Trevliga studenter

Hanna fick tips om kognitionsvetenskapliga programmet av sin pappa som då undervisade på Linköpings universitet. Han tyckte att de studenterna var väldigt trevliga, att det var en bred utbildning och jämn könsfördelning.

– Det kändes som om det skulle passa mig, eftersom jag var intresserad av psykologi och lingvistik. Och sedan fanns det många valbara kurser så att man kunde specialisera sig efter hand.

Det som Hanna upplevde som unikt med utbildningen var dels det tvärvetenskapliga innehållet, dels att de flesta som gick där hade pluggat något annat.

– Det gav nog en lite högre mognadsnivå bland oss studenter. Vi hade en väldigt bra sammanhållning med engagerade studenter. För mig var det här en fantastisk tid och nästan alla de vänner jag har idag är de som jag studerade med.

Resten av livet

Hanna avslutar med några tips till dem som ska läsa kognitionsvetenskap.

– Tänk inte att du ska jobba med en viss sak resten av ditt liv, många halkar in på andra banor längs vägen. Och sen handlar det egentligen inte om vilka kurser du läser utan mer om det kritiska tänkandet, det egna ansvaret och att förbereda sig på resten av livet. Dina betyg är inte avgörande för att få jobb, det viktiga är att visa intresse och ta initiativ till engagemang och extrajobb utöver studierna, sådant ger bra meriter. Och till sist: glöm inte att ha roligt!