Nobelpristagare blir hedersdoktor

Den japanske nobelpristagaren Hiroshi Amano är en av årets hedersdoktorer vid Linköpings universitet. Han hedras tillsammans Marie Rådbo, Sara Mohammad och Graham Hendry vid promotionshögtiden den 20 maj. 

Hiroshi Amano, nobelpristagare i fysikProfessor Hiroshi Amano, verksam vid Nagoya University i Japan, fick nobelpriset i fysik 2014 för utvecklingen av blå lysdioder som i sin tur möjliggjort ljusstarka och energisnåla vita LED-lampor. Dessa har fått snabb spridning som ersättning för glödlampor och som ljuskällor i bland annat datorer och mobiltelefoner.

Bakom realiserandet av de blå lysdioderna ligger ett omfattande arbete med utveckling av halvledarmaterialet galliumnitrid under 80- och 90-talet. Hiroshi Amano arbetade med detta tillsammans med sin dåvarande handledare professor Isamu Akasaki, som han delade nobelpriset med 2014 och som även är hedersdoktor vid Linköpings universitet sedan 2001. I denna materialutveckling var det också ett nära och intensivt forskningsutbyte med fysiker vid Linköpings universitet, vilket resulterat i över hundra gemensamma vetenskapliga artiklar.

Astronomen Marie Rådbo är den andra teknologie hedersdoktorn i år. Hon har skrivit ett stort antal populärvetenskapliga böcker, är flitigt anlitad i radio och TV och har ett starkt engagemang för barns intresse för teknik och naturvetenskap. Under de senaste åren har hon även varit aktiv vid Visualiseringscenter C i Norrköping, där hon samarbetar med forskare vid Linköpings universitet. Hon har bl.a. arbetat med utvecklingen av en digital plattform för lärande och med att vidareutveckla de publika visningarna i domteatern.

Till medicine hedersdoktor utses Sara Mohammad, grundare och drivande kraft i den ideella organisationen ”Glöm aldrig Pela och Fadime” (GAPF). Hon hedras för sitt orädda engagemang för flickor och yngre kvinnors rättigheter, förebyggande av hedersrelaterat våld och arbete mot könsstympning. Medicinska fakulteten vill på detta sätt visa vikten av att försvara dessa sekulära och demokratiska värderingar. Sara Mohammad har utvecklat GAPF till ett efterfrågat kunskapscenter inom området och sätter ljuset på frågor som bokstavligen handlar om liv och död.

Medicine hedersdoktor blir även Dr Graham Hendry, senior lecturer och koordinator inom universitetspedagogik vid University of Sydney. Sedan slutet av 90-talet har han varit en viktig samarbetspartner och inspiratör för Medicinska fakulteten kring arbetet med problembaserat lärande (PBL) och informations- och kommunikationsteknologi (IKT) i utbildningen.

Senaste nyheterna från LiU