Heligt maktlustspel

Ljus är en förutsättning för allt seende, och är även en förutsättning för ett lyckat studentspex. När det nu ska kastas ljus på Vatikanen och påvliga maktkamper gäller det att som ljusansvarig hänga med i svängarna.

Henrik Henriksson riktar en stor strålkastare

Maktspel och girighet. Dessa kanske inte helt fromma teman utgör stommen i "Påvarna och troföljden - En revisionsberättelse." Med Vatikanen som skådeplats för allt från giriga bankirer till mäktiga kungar har den 36:e upplagan av Linköpings Studentspex premiär på lördag den 11 februari.

SpexaffischStudentspex har en lång tradition med rötter i 1800-talets studentmiljöer i Uppsala, som sedan spridit sig över landets lärosäten. Vad ett spex egentligen är råder det ingen samstämmig uppfattning om, men själva beskriver Linköpings Studentspex skillnaden mellan spex och vanlig teater som att "Spex är som teater fast roligt”.
Studentspexet är omgärdat av flera traditioner, varav en den kanske allra heligaste som återkommer år efter år, är att det utspelar sig kring en något modifierad historisk händelse, vilket i år resulterar i en excentrisk blandning av huvudkaraktärer, bland annat bestående av Avicii Medici, Caterina Sforza och Henrik VIII.

Henrik Henriksson vid ljusbordÄven en annan Henrik spelar en viktig roll i årets spex. Henrik Henriksson, civilingenjörsstudent på fjärde året, är den som ser till att publiken faktiskt kan se föreställningen. Från en strategisk position i bakre änden av lokalen styr han via sin dator hur strålkastarna ska riktas.

Henrik Henriksson har flera års erfarenhet inom området och ser ljusdesign som ett utlopp för både kreativitet och tekniskt kunnande.
Men att engagera sig i spexet är inte bara en rolig grej, utan även något han sätter på sitt CV.

- Absolut, det står kanske inte högst upp på CV:t, men det står där tillsammans med andra aktiviteter, helt klart. Men sen vet jag inte vad företag tycker om det. Det är inget man ska hoppa in i bara för att få det på CV:t.

I ett spex är publiken en aktiv del av föreställningen. Genom ropande av uppmaningar till skådespelarna kräver de inte sällan att vissa scener tas om, spelas upp baklänges eller framförs på olika språk och dialekter. Som ljusansvarig gäller det med andra ord att vara på alerten.

- Publiken påverkar ju rätt mycket här. En vanlig teater är ju oftast likadan varje kväll, medan spexet verkligen är helt olika. Man får hänga med i svängarna.

Trots sin viktiga roll hamnar den ljusansvarige ofta i skuggan av manusförfattare och skådespelare, som istället blir de som får stå i rampljuset.  Det är dock inget Henrik lägger någon vikt vid.

- Om ingen klagar så har man nog gjort ett bra jobb. Ljud och ljus är ju roller många inte tänker så mycket på. De som tänker på det är ofta ljus- och ljudtekniker själva.

Bakom årets föreställning ligger cirka ett års förberedelser, som med premiären runt knuten befinner sig i en extra intensiv fas.  Återstår gör för de cirka 70 allt från att repetera till att bygga klart scenografin. Trots de många återstående förberedelserna är Henrik Henriksson inte nervös inför premiären, men känner ändå ett stort ansvar.

- Trycker man på fel knapp blir det ju svart. Det gäller ju att trycka på rätt knapp om man säger så.

Vad är det värsta som kan hända?
- Att allt blir svart och tyst. Det har dock aldrig hänt mig under spexet, som tur är.

Premiär den 11 februari på Forumteatern i Kårhuset Kollektivet. Övriga speldagar är 14, 15, 17, 18, 21, 22, 24 och 25 februari.

Linköpings studentspex

Foto: Anton Kurkkio, studentfotograf