Hollywood tur och retur

Han hade egentligen varit nöjd med vilket jobb som helst i IT-branschen. Men istället blev det Hollywood, filmbranschen och en Oscar för bästa visuella effekter. Ingen dålig merit för LiU-alumnen Mattias Bergbom.
Mattias BergbomFoto: Peter Holgersson

I arbetsrummet i Strykbrädan i Norrköpings gamla industrilandskap sitter Mattias Bergbom, tillbaka till platsen där allting började, på medieteknikprogrammet på Linköpings universitet.

Numera är han konsult och arbetar på distans för företaget Digital Domain som skapar visuella effekter till stora Hollywoodproduktioner. Men under fyra år arbetade Mattias för företaget i Los Angeles. Till en början handlade jobbet om att utveckla själva mjukvaran för att skapa effekterna. Men efter ett tag fick han också möjlighet att använda den mjukvara han utvecklat.
– Det här jobbet är tekniskt, inte konstnärligt i första hand, säger Mattias. Men vi som gått medieteknikprogrammet har öga för vad som ser bra ut, vi ser helheten, kan kommunicera med kreatörer och konstnärer. Tekniken är ett sätt att komma in bakvägen i branschen genom att bevisa att man kan jobba kreativt också.

Mattias första film blev ”Benjamin Buttons otroliga liv”, om mannen som åldras baklänges. Hans uppgift var att skapa ett trovärdigt hår på den genom filmen allt yngre huvudrollsinnehavaren Brad Pitt.

Oscar för konstgjort hår

Och uppenbarligen lyckades han. Filmen vann en Oscar för bästa visuella effekter 2008.
– Vi var ett helt team med runt hundra personer bakom effekterna, berättar Mattias, som själv inte fick vara med på galan, träffa kändisarna, gå på röda mattan eller ta emot statyetten. Det är storpolitik bakom vem som får göra det. Men jag har i alla fall hållit i den.

”Benjamin Button” blev på flera sätt ett genombrott för Mattias Bergbom. Med filmen skapade han sig en egen nisch i effektbranschen. Hollywood är fullt av människor som gör explosion-, rök-, eld- och forsande vatteneffekter. Men hårnischen var ledig.
– Mitt magnum opus blev filmen ”Tron: Legacy”. Där fick jag ansvaret för allt digitalt hår. Bland annat skulle huvudrollsinnehavaren Jeff Bridges göras i en ung variant.

Också i filmen ”The Girl with the dragon tattoo” arbetade Mattias med håreffekterna. Till exempel i en scen där Lisbeth Salander kör motorcykel. Scenen spelades in i Sverige och man var tvungen att använda hjälm. I filmen har Mattias ersatt hjälmen med trovärdigt hår som fladdrar i fartvinden.
– Digital Domain har fortsatt att använda mitt ”hårsystem” och jag har på sätt och vis gjort mig oumbärlig genom den här hårnischen, skrattar Mattias. Nu arbetar jag med att mer långsiktigt utveckla systemet, en version två. Från Norrköping leder jag ett team som ska göra systemet billigare, bättre och effektivare.

Utbytesår på Stanford

Hollywood är en dröm för människor i hela världen, för de flesta förblir det bara en dröm. För Mattias, som inte alls hade några tankar på Hollywood, han hade kunnat tänka sig vilket IT-jobb som helst i närheten av Norrköping, gick vägen dit via ett år som utbytesstudent på Stanford-universitetet i Kalifornien och examensarbete på Digital Domain.
– Näst sista dagen erbjöd de mig att stanna kvar och jobba. Det hade jag nervöst väntat på och blev enormt lättad.

I fyra år stannade Mattias i Hollywood. Under tiden hann han träffa sin fru Elin och det blev ett väldigt pendlande mellan Norrköping och Los Angeles.
– Man lever ett slags halvliv, i hyreslägenhet och utan långsiktiga planer. Jobbet är jättekul och man har en väldigt behaglig tillvaro när man är 28 år, vit, frisk och har livlinan till Sverige. Men det var svårt att se en trygg framtid där och vi funderade länge på hur vi skulle göra – söka grönt kort i USA eller satsa helhjärtat på Sverige?

Det blev Sverige. Nu bor familjen i Norrköping. Här driver Mattias sitt eget företag där han, förutom konsultuppdraget för Digital Domain, också gör en del småjobb i Sverige, bland annat för Visualiseringscenter C.
– Jag är väldigt tacksam, för året på Stanford, för jobbet i Hollywood. Jag kan sakna pulsen, närheten till Stilla havet och paradoxalt nog också naturen. Men inte trafiken och klyftorna i samhället. Det är kul att hälsa på, men jag känner inte för att flytta tillbaka.

Fakta om Mattias Bergbom

Född: 1980 i Sundsvall
Utbildning: Civilingenjör i medieteknik, Linköpings universitet 2007
Bor: I Norrköping
Familj: Frun Elin och sonen Leo, född i juni 2013
Filmografi:
  • Benjamin Buttons otroliga liv 2008
  • Tron: Legacy 2010
  • Thor 2011
  • X-Men: First Class 2011
  • The Girl with the Dragon Tattoo 2011
  • Jack the Giant Slayer 2013
  • Maleficent 2014