Hummerns gåta löst

Hur det går till när hummerns skal i kokvattnet skiftar färg från mörkblått till orangerött har länge varit en ouppklarad vetenskaplig gåta. Men nu verkar den vara slutgiltigt löst. Teoretiker vid LiU deltog i studien som utsetts till en av de främsta kemiska upptäckterna 2015.

Levande hummer i havet.

Det är tidskriften Chemistryworld som vid slutet av året valt ut ett tjugotal ”Cutting edge”-projekt jorden runt. Här samsas publikationen ”On the origin and variation of colors in lobster carapace” av bland andra LiU-forskarna Bo Durbeej och Olle Falklöf med forskningsgenombrott om vaccin mot ebola och atmosfären kring Pluto.

Från blått till rött

– Det fina med vår förklaringsmodell är att den kan förstås av en gymnasieelev, säger Bo Durbeej, universitetslektor vid Institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM).

OK, häng med här:

Hummer i kokvatten.Den mörkblå färgen hos levande humrar beror på att deras skal innehåller proteinet krustacyanin. Detta binder till sig en så kallad kromofor med namnet astaxantin, som normalt – förvirrande nog –har en distinkt rödorange färg! Exempelvis är det den som färgar laxens kött, och med samma logik borde också levande humrar vara röda. Om inte något skumt är i görningen.

90-årig gåta

Ända sedan 1930-talet har forskare försökt förklara exakt vad som händer med kromoforen i proteinet. Teamet från Linköping, Manchester och Hamburg lyckades genom experiment och teoretiska beräkningar lösa gåtan.

Att astaxantinet i den levande hummerns skal är mörkblått beror på att det förekommer i en oväntad, negativt laddad form, som absorberar ljus av en annan våglängd. Denna form stabiliseras av det omgivande proteinet krustacyanin. Men när hummern (hemskt nog) sänks ned i det kokande vattnet förstörs proteinet, astaxantinet återgår till sin ursprungliga form och färgen skiftar från mörkblått till orangerött.

Smaklig måltid!

Bilder från i-stockphoto

Cutting edge chemistry in 2015
On the origin and variation of colors in lobster carapace av S. Begum et al. Physical Chemistry Chemical Physics No 26, 2015
Computational photochemistry at LiU


Publicerad 2016-01-14

Kontakt Visa/dölj innehåll