Hummerns gåta löst

Hur det går till när hummerns skal i kokvattnet skiftar färg från mörkblått till orangerött har länge varit en ouppklarad vetenskaplig gåta. Men nu verkar den vara slutgiltigt löst. Teoretiker vid LiU deltog i studien som utsetts till en av de främsta kemiska upptäckterna 2015.

Levande hummer i havet.

Det är tidskriften Chemistryworld som vid slutet av året valt ut ett tjugotal ”Cutting edge”-projekt jorden runt. Här samsas publikationen ”On the origin and variation of colors in lobster carapace” av bland andra LiU-forskarna Bo Durbeej och Olle Falklöf med forskningsgenombrott om vaccin mot ebola och atmosfären kring Pluto.

Från blått till rött

– Det fina med vår förklaringsmodell är att den kan förstås av en gymnasieelev, säger Bo Durbeej, universitetslektor vid Institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM).

OK, häng med här:

Hummer i kokvatten.Den mörkblå färgen hos levande humrar beror på att deras skal innehåller proteinet krustacyanin. Detta binder till sig en så kallad kromofor med namnet astaxantin, som normalt – förvirrande nog –har en distinkt rödorange färg! Exempelvis är det den som färgar laxens kött, och med samma logik borde också levande humrar vara röda. Om inte något skumt är i görningen.

90-årig gåta

Ända sedan 1930-talet har forskare försökt förklara exakt vad som händer med kromoforen i proteinet. Teamet från Linköping, Manchester och Hamburg lyckades genom experiment och teoretiska beräkningar lösa gåtan.

Att astaxantinet i den levande hummerns skal är mörkblått beror på att det förekommer i en oväntad, negativt laddad form, som absorberar ljus av en annan våglängd. Denna form stabiliseras av det omgivande proteinet krustacyanin. Men när hummern (hemskt nog) sänks ned i det kokande vattnet förstörs proteinet, astaxantinet återgår till sin ursprungliga form och färgen skiftar från mörkblått till orangerött.

Smaklig måltid!

Bilder från i-stockphoto

Cutting edge chemistry in 2015
On the origin and variation of colors in lobster carapace av S. Begum et al. Physical Chemistry Chemical Physics No 26, 2015