I´m Not From Here

Hur är det att vara någon annanstans ifrån? Det kan finnas många anledningar att behöva flytta till en ny plats med nya normer och omständigheter. Hur kan dessa levnadsöden se ut? Hur påverkar det våra liv att vara på resande fot utan fast punkt? Vad skiljer migrantens rum från de bofastas?


Tapetmönster av Marianne Wincrantz


Utställningen baseras på forskning av Stefan Jonsson, Remeso, han skriver:

“Vissa rum är öppna, medan andra är låsta. Vissa rum ligger mitt i de bofastas städer och byar. De tillåter migranten att blanda sig med invånarna i det nya landet, lära sig språket och integrera sig. Andra rum ligger i ödemarken och ger inte migranten några möjligheter att lära känna invånarna i samhället dit hon kommit.

 Till migrationens rum hör också väntsalar där migranten fylld av oro och förväntan avvaktar beslut som kommer att avgöra hela hennes framtid. Dit hör även ”Förvaret” där migranten fylld av besvikelse och fruktan väntar på att bli deporterad. Migrationens rum kan vara mellanrum, men också burar och celler. De kan också vara gravar.“

 Gestaltningsmässigt kommer utställningen att innehålla film av dokumentärfilmaren Mike Jarmon och Maryam Sheikh och Babak Salimizadeh. Det kommer även visas möbler designade och tillverkade av studenter vid Malmstens anpassade för den som ofta behöver flytta.

Taggar Visa/dölj innehåll