I vimlet pa C Awards

En chans att knyta kontakter och visa upp sina innovativa studentprojekt är vad tävlingen C Awards erbjuder visualiseringsintresserade studenter varje år. Dessutom utdelas en vinstsumma på 10 000 kronor till ett flertal bidrag.

Anders Ynnerman talarUnder torsdagskvällen den 14 april gick sjätte upplagan av studenttävlingen C Awards av stapeln. Bakom arrangemanget stod som vanligt Visualiseringscenter C och engagemanget var stort, både från deltagare och besökare.
Årets upplaga hade 30 tävlande bidrag varav 15 stycken var nominerade i 7 olika kategorier. De tävlande var från flera olika högskolor runtom i landet och evenemangets besökare hade chans att mingla med dem under kvällens två första timmar.

Robin PalmbergVarför valde ni att skicka in ett bidrag till tävlingen?
Robin Palmberg, student vid Kungliga Tekniska Högskolan, bidrag ”Spinnulator”:
- Vi ser C Awards som en fantastisk möjlighet att knyta kontakter, både med näringsliv och studenter från andra högskolor. I vårt projekt är vi till exempel studenter från flera olika högskolor vilket är fantastiskt roligt.

Martin HedlundHur kom ni på idén med ert projekt?
Martin Hedlund, student vid Kungliga Tekniska Högskolan vars bidrag ”Solid” senare blev det som tog hem pris i tre kategorier. Inte minst publikens val:
- Maria Rahamägi, en av studenterna bakom vårt bidrag, läste psykologiprofessorn Daniel Kahnemans bok och fick då en idé. Professorn menar att media påverkar vår världsbild och då kom Maria på idén att skapa ett visuellt verktyg för journalister som kan hjälpa dem med att exempelvis utforska vad nyhetskanalerna rapporterar om eller hur hälsostatistiken ser ut i olika länder.

Olivia KassanderVad har ni för förväntningar på kvällen?
Olivia Kassander, student vid Linköpings universitet, bidrag ”Lugna lungan”, vinnare i kategorin bästa visuella effekt:
- Vi vill vinna! Eller får man säga så? Nej men vi vill ha roligt ikväll och framförallt inspireras av andra.

Alan Abdlwafa
Varför är du intresserad av just visualisering?

Alan Abdlwafa, student vid Kungliga Tekniska Högskolan vars bidrag ”Intereator” fick pris för bästa interaktionsdesign:
- För att det engagerar mig. Det jag gillar med visualisering är att det är tydligt för en själv och andra att se och uppleva det man skapat. Det är väldigt roligt att se hur folk reagerar på visuella saker, ögat är ett otroligt verktyg.

Adam AlsegårdOm ni skulle vinna ikväll, vad skulle ni göra med vinstsumman på 10 000 kronor?
Adam Alsegård, student vid Linköpings universitet, bidrag ”Vatten över huvudet”:
- Det har vi inte funderat på. Det här är ett skolprojekt från början och därför ser vi C Awards mest som en chans att skapa kontakter. Framförallt är det roligt att visa upp sig. Det är alltså inte på grund av den eventuella vinstsumman som vi är här ikväll.

Anton ÖstlundHur går ni vidare i ert projekt framöver?
Anton Östlund, student vid Linköpings universitet, bidrag ”Rainbone”:
- Nu vill vi färdigställa projektet. Vi har tagit fram ett röststyrt spel som ska kunna spelas i Visualiseringscenters domteater och den sista pusselbiten är att få till inställningarna på de fysiska mikrofoner som ska styra spelet. All mjukvara är komplett så det är just tekniken kring mikrofonerna vi har kvar att jobba på.

Se alla bidragen i showroom, C Awards 2016

Text: Linda Åkerman, studentreporter