Ingenjör med formel för framgång

Att kunna följa sin dröm, jobba var som helst i världen och dessutom få en bra lön. Sofie Lindblom, civilingenjör, innovationsexpert och vd på innovationsplattformen Ideation360 vill att fler ser möjligheterna med en ingenjörsexamen.

Det finns tyvärr många förutfattade meningar om vad en ingenjör är och gör. Och det är lätt hänt att alla studenter tror att de måste välja samma bana som alla andra i klassen. Universitet har en viktig uppgift i att inspirera och visa på en bredd av förebilder. Det gör Linköpings universitet bra, säger LiU-alumnen Sofie Lindblom.

Kontakta Lennart Falklöf, KE/KOM, vid frågor om bruk av bilden. - Jag var nära att missa ingenjörsyrket för att jag inte trodde att det var för mig. Vi måste bredda bilden så att fler tjejer får möjlighet att bli häftiga problemlösare och förändra världen, säger Sofie Lindblom. Foto Johanna HannoSofie Lindblom är inte bara en nydanande ingenjör. Hon är också ett levande bevis på att en lite krokig utbildningsväg kan vara början på en spännande karriär, om man är beredd att tänka om under tiden. Negativa antagningsbesked, att hamna på fel program och att plugga dubbelt för att skaffa rätt förkunskaper stoppade inte Sofie och hon fick till slut en plats på Civilingenjörsprogrammet i medieteknik vid Campus Norrköping. Programmet visade sig vara precis den balans mellan kreativitet och logik som hon hade letat efter.  

– Det viktigaste jag lärde mig under utbildningen var att lösa problem. Inom matematiken, precis som i livet i övrigt, har du givna och okända variabler, och regler du måste följa eller inte. Tränar du problemlösning många gånger och i olika situationer blir du väldigt bra på det. Det gav mig självförtroende och mod att våga testa nya saker, säger Sofie.

Med problemlösningsförmåga, beslutsamhet och ett studieår i Singapore på meritlistan fick Sofie möjlighet att göra sitt exjobb på Spotify i Stockholm och San Fransisco. Efter ett par år på Spotify blev Sofie befordrad till Global Innovation Manager, men ganska snart fick hon ett erbjudande hon inte kunde motstå. Idag är Sofie vd för Ideation360 och arbetar inom sin absoluta passion: att hjälpa företag och organisationer att bygga upp sin innovationsförmåga. 

– Innovation är affärskritiskt. I en tid då världen förändras snabbt måste vi bli bättre på att ta vara på idéer. Det är så vi finner lösningar till de stora problemen och kan bidra till att nå FN:s utvecklingsmål. Min erfarenhet och expertis kan hjälpa till på den resan, vilket är otroligt roligt, säger Sofie Lindblom.

Sofie har utnämnts till Microsofts Årets IT-tjej 2014, en av Veckans Affärers supertalanger 2016 och en de 50 mest inspirerande kvinnorna i teknikbranschen i Europa 2017. Två TEDx-framträdanden har hon också hunnit med. Det är bara början.

­–Det kan vara stökigt att gå sin egen väg, men efter en tid av berg-och dalbana har jag landat helt rätt. Mitt mål är att Ideation360 ska vara världsledande på innovation, och det är precis vad många organisationer behöver hjälp med just nu, avslutar Sofie.

Fler problemlösare behövs! Linköpings universitet ger 16 civilingenjörsutbildningar med start hösten 2019. Ansökningsperioden pågår mellan 15 mars och 15 april. Läs mer om programmen redan nu på liu.se/utbildning.