”Våra föreningar växer så att det knakar”

LiU-alumnen Tamuz Hidir sprider innebandy och demokrati i Ukraina.

Tamuz HidirMitt i Ukrainas huvudstad Kiev ligger Majdantorget. För tre år sedan började en revolution precis här. En grupp studenter samlades på torget för att protestera mot korruptionen i landet. De jagades bort av polis med våld, men kom tillbaka. Fler och fler människor anslöt sig till protesten. Några månader senare hade den ukrainske presidenten flytt landet, Ryssland annekterat Krimhalvön och ett krig pågick i östra Ukraina.

På ett café strax intill Majdan beställer Tamuz Hidir kaffe och en giffel. Han pratar ryska och servitrisen svarar på ukrainska. De förstår varandra perfekt. Kiev är en tvåspråkig stad.

Tamuz Hidirs mamma kommer från Ukraina så språket har han med sig hemifrån. Han är uppvuxen i Jönköping och läste en fil kand i statsvetenskap vid Linköpings universitet. Numera bor han i Kiev och nyligen valdes han till ordförande i Ukrainas innebandyförbund. Hans arbete består i att få fler att spela innebandy, utveckla förbundet samt att brottas med ukrainsk byråkrati.

Vi slår oss ned vid ett bord och Tamuz Hidir börjar berätta om sitt arbete.

– Våra föreningar runt om i landet växer så det knakar. Nu är vägen öppen för att börja med innebandy i alla skolor i Ukraina, säger han entusiastiskt.

Vem spelar innebandy i Ukraina?

För många i Sverige är innebandy, tillsammans med saker som snus och midsommarafton, något av det mest svenska man kan tänka sig. Men vem spelar innebandy i Ukraina? Tamuz Hidir berättar att många innebandyföreningar här har sitt ursprung i frikyrkorörelsen. De använde innebandy när de missionerade.

– De har betonat mjuka värden och jobbat med barn som inte kommer från de mest välbärgade familjerna. Innebandyn är inte bara idrott, utan också något socialt. Det här har motiverat mig. Du kan inte bygga en organisation om du bara tänker på resultat. Du måste ha andra värden som håller ihop den.

Tamuz Hidir förklarar att i Ukraina har många av spelarna innebandy som förstasport. De har inte känt sig välkomna någon annanstans. I de före detta sovjetstaterna finns det en elitistisk idrottstradition.

– En tränare i Ryssland berättade att när innebandyåret drar igång kommer 45 tolvåringar som vill spela. Han sållar direkt bort 15 som han anser inte håller måttet. Efter en vecka sållar han bort 15 till för att de inte duger. Och så har han de 15 bästa att jobba med. Så fungerar också mycket av idrotten i Ukraina. Men i vårt förbund gör ingen förening så. Hos oss är alla välkomna och det är ganska unikt.

Idrott främjar demokrati

Innebandymatch i Ukraina / Floorball match in UkraineDet ukrainska innebandyförbundet består av olika lokalföreningar. Tamuz Hidir har infört den demokratiska mötestradition som finns i det svenska föreningslivet.

– Precis som i Sverige jobbar vi med årsmöten, styrelsemöten, val och så vidare. Det är något nytt här.

Arbetssättet skiljer från hur man tidigare arbetat i Ukraina. Den sovjetiska traditionen är mer centraliserad och sluten.

– Idrott ses sällan som ett demokratifrämjande medel. Men jag menar att idrottsligt samarbete kan ha en jättestor påverkan på politiken i ett land. För den äldre generation här i Ukraina känns det ofta otryggt att ha ett årsmöte där alla får rösta. ”Vem är det egentligen som bestämmer?” undrar de. Men det vi gör fungerar. Folk ser att resultatet blir bra.

Tamuz Hidir förklarar att det pågår en stor förändring i hela det ukrainska samhället. Sedan Majdan-revolutionen håller Ukraina på att bli ett mer demokratiskt samhälle. Byråkratin kan fortfarande vara svårjobbat, men saker blir bättre och han är hoppfull inför Ukrainas framtid.
Ukraina är ett land i krig och det påverkar också innebandyn. Spelare från Krim och östra Ukraina har flytt till andra delar av landet, berättar Timuz Hidir.

– På Majdan brukar det vara manifestationer och fotoutställningar om kriget. Och på nyheterna pratar de mycket om det. Men annars är det nästan skrämmandet hur lite man märker av kriget i vardagen.

Tamuz Hidir var på Majdan under demonstrationerna 2014.
– Under två dagar hjälpte jag en svensk journalist. Dagen innan hade omkring 100 människor blivit ihjälskjutna. Det var läskigt och märkligt. De hade en begravning med öppna kistor där offren låg. Men bara några gator härifrån pågick livet som vanligt.

Satsar på flickor

Just idag är det ingen match i seriespelet i Kiev, men för att få se lite av verksamhet åker vi till en skola i en förort. På vägen dit passerar vi den arena där Eurovision ska hållas.
Laget vi träffar heter Kiev Vikings. Det är pojkar i 12-årsåldern som spelar. Då och då blåser tränaren Jurij av och förklarar hur något kunde gjorts bättre.

Medan vi tittar berättar Tamuz Hidir att det ukrainska innebandyförbundet satsar mycket på att få flickor att spela.

– Vi positivt särbehandlar flickor. Vi har en fantastisk deal som gör att vi varje sommar kan skicka 25 tjejer till Sports camp i Norrköping. Det är förstås många av killarna som vill åka, men det är bara för tjejer.

Du läste statsvetenskap i Linköping. Har du någon nytta av det i ditt jobb?

–Just nu har jag nytta av politisk teori och av att kunna förklara demokratiska processer. Men jag har också nytta av att kunna statsförvaltning. Det är väldigt intressant hur byråkratin här fungerar, säger Tamuz Hidir.

Foto: David Isaksson