Inspirationsdag för tjejer

Datateknologföreningen Donna vill att fler tjejer ska få upp
ögonen för hur spännande och kul det kan vara att gå på data- och it-utbildningar. De tog saken i egna händer och bjöd in till en
inspirationsdag.

Donnorna med gästerFoto: Cecilia OlssonVisst söker sig allt fler tjejer till teknikutbildningarna, men när det gäller just utbildningar i data och it sitter det hårt inne, tjejerna räknas knappast ens i tiotal i varje årskurs. Många satsningar har gjorts för att få en större andel till utbildningarna och företagen önskar inget hellre än att få en mer blandad personalstyrka på data- och it-avdelningarna. Men det går trögt.

Inledde med miniturné

Datateknologföreningen Donna beslöt att ta saken i egna händer och bjöd in tjejer från tekniskt basår och från gymnasierna i Linköping och Mjölby till en eftermiddag och kväll på Campus Valla.

- Vi gjorde en liten miniturné på gymnasieskolorna för att berätta om vårt event. Vi har planerat jättelänge eftersom det är första gången, berättar Fanny Lindmark, ordförande i Donna.

17 tjejer mötte upp och de bjöds på en dag fylld av inspirationsföreläsningar, en programmeringsworkshop och på kvällen en sittning med god mat och underhållning.

- Vi ville att de skulle få se så många sidor av studentlivet som möjligt och få upp ögonen för hur kul det kan vara, säger Fanny Lindmark, som själv läser tredje året på en civilingenjörsutbildning i informationsteknologi.

Hon och de övriga i Donna är mer än nöjda med dagen.

- Det blev verkligen lyckat och det var jätteroligt både att planera och genomföra. Alla var så positiva, det gällde både de inbjudna inspirationsföreläsarna och gymnasietjejerna.

Inspiration och programmering

Inspirationsföreläsare var bland andra datalogiprofessor Simin Nadjm-Therani, universitetslektor Inger Klein Erlander och studievägledare Siv Söderlund från LiU. Föreläsare kom också från Ericsson, Microsoft och föreningen Datatjej. Helena Michel från Microsoft på bilden till vänster.
Helena Michel, MicrosoftFoto: Cecilia Olsson
Efter föreläsningarna bjöd Donnorna in till en programmeringsworkshop.

- Det behövdes inga förkunskaper för att delta och flera av tjejerna funderade varför de inte hade provat på att programmera förut eftersom det var så kul, berättar Fanny Lindmark.

Hon tror också att det kan vara ett av skälen till att så få tjejer söker till data- och it-utbildningar:

- Många tror att man måste vara duktig på att programmera för att söka. Det är naturligtvis en fördel om man kan, men absolut inget måste. De flesta av oss i Donna hade aldrig programmerat innan vi började på LiU, säger hon.

Event med mersmak

Ett annat skäl kan vara att det är svårt att veta vilka jobb som finns när man är klar.

- Branschen utvecklas ju hela tiden. Det går så fort och det kommer att finnas ännu fler spännande arbetsuppgifter när vi är klara som inte ens finns idag, säger Fanny Lindmark.

Eventet gav mersmak så nästa år hoppas hon och de andra att det ska komma många, många fler.

- Det här var bara en testomgång!

Donna Pernilla Eilert
Donna Pernilla Eilert i full aktion. Cecilia Olsson
Glada tjejer programmerar
Roligare än förväntat. Inga förkunskaper behövdes för att delta i programmeringsworkshopen. Cecilia Olsson