Forskningscentrum för tryckt elektronik invigt

Sveriges nationella centrum för tryckt elektronik har invigts vid LiU, med nya maskiner och många kärleksförklaringar.

Besökare tittar in i maskin genom gula fönster.Målet är tillämpningar som kan produceras miljövänligt, energisnålt, billigt och i massupplagor. Suhao Wang och Sandeep Kumar Singh är intresserade åhörare.
Foto: Thor Balkhed
Printed Electronics Arena vid Campus Norrköping har med hjälp av 24 miljoner från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse byggts ut och omvandlats till The Swedish Research Laboratory for Printed Electronics.

Röda välkomnande mattor täckte golvet och avancerade maskiner skapade lövtunna elektroniska kretsar när inbjudna besökare fick ta en titt på det som är Sveriges nya och kanske Europas ledande experimentverkstad inom tryckt elektronik.

Hjärta

Varma känslor genomsyrade invigningsdagens seminarier. Tydligast uttrycktes det av företaget Benelis VD Robert Östman som talade om ett slags kärlek till forskningsinstitutet Acreo Swedish ICT och symboliserade relationen med ett hjärta.
Han håller röd batterittestare med LiU:s och Acreos logotyperGästerna fick en batteritestare i tryckt elektronik
med sig hem, tillverkad vid det nya laboratoriet.
Forskare och utvecklare vid  Acreo arbetar sida vid sida med LiU-forskare på Laboratoriet för organisk elektronik, LOE, bland annat med att förmedla forskningsresultaten till den kommersiella marknaden. Det har Beneli, som bland annat tillverkar etiketter och medicintekniska produkter, haft stor nytta av.

Flera talare intygade hur viktig denna länk mellan Linköpings universitet och svensk industri är inom vad som kan bli en av framtidens stora tekniker och marknader. Med den nya satsningen kommer även övriga svenska universitet att kunna utnyttja maskiner och kompetenser i Norrköping.

Neurologiska sjukdomar

Fler än 100 inbjudna personer från näringsliv, offentlig sektor, forskningsinstitut och universitet som fanns på plats för invigningen av det som nu heter Swedish Research Laboratory for Printed Electronics i Norrköping.

De hälsades välkomna av Hans Hentzell, ordförande för Printed Electronics Arena, som också tackade Knut och Alice Wallenbergs stiftelse för finansieringen.

Invigningsprogrammet bjöd på att antal talare, bland dem Magnus Berggren, professor i organisk elektronik vid LOE, som beskrev hur forskargruppen nu försöker bemästra sjukdomar genom att kommunicera med kroppens nervsystem, bland annat med hjälp av en liten jonpump och sensorer i tryckt elektronik.

Lösgodis

Christian Müller, materialforskare på Chalmers och nybliven svensk medborgare, talade om att trycka med organiska halvledare. Han liknade möjligheterna vid svenskt lösgodis – det finns fantastiskt mycket att välja på.

Röda mattan i korridor, grodperspektivRöda mattan täckte halva fabriken när VIP-gästerna
besökte the Swedish Research Laboratory for Printed Electronics.
I mitten Acreos avdelningschef Göran Gustafsson.
Anders Brolin, Director of Innovation Management på Stora Enso beskrev hur hans bransch påverkas av minskningen av tryckta media och därför söker nya möjligheter.

Han visade smarta kommunicerande förpackningar, dels sådana som redan finns och dels de som han önskar sig. Han siade om att den första breda tillämpningen i världen blir en kombination av traditionellt kisel och tryckt elektronik.

Vid Swedish Research Laboratory for Printed Electronics appliceras redan idag extremt tunna komponenter av kisel tillsammans med tryckt elektronik på ett och samma plastsubstrat.
Visning av röd maskin. Guiden står högre än publiken.Anders Elfwing från LiU (i hårskydd) demonstrerar maskinen i förgrunden, en så kallad ”slot die coater”, som applicerar organiska material på plastfilm.
Visning av tryckprodukt för två personerMarie Nilsson, Acreo visar en plastfilm med elektroniska kretsar som tillverkats i en specialbyggd plan-screen för Hongling Yu och Xiaoke Liu, båda från LiU.

Video: Robert Östman, VD, Beneli, del av föreläsningen

Video: Hans Hentzell, ordförande Printed Electronics Arena och CEO Swedish ICT

Video:
Isak Engquist, LiU: About printed electronics at the Laboratory for Organic Electronics at Linköping University