Givande att följa barnens utveckling

Namn: Isabelle Anttila
Utbildning: Grundlärare i åk 4-6, examen 2015
Jobb: Lärare på Kunskapsskolan i Linköping

Isabelle Anttila, tidigare student

Vad jobbar du med?

- Jag är lärare i SO och engelska samt handledare för en sjätteklass. Som lärare är alla dagar olika. Jag börjar kl. 8.00 och då har vårt arbetslag möte. Arbetslaget består av kollegor och handledare för årskurs 4 till 6. Eleverna börjar 8.15 och efter det är det full fart med olika lektioner. Efter att eleverna gått hem har jag antingen möten med ämneslaget och arbetslaget, eller planerar jag inför kommande lektioner. 

Vad är utmaningarna med ditt jobb?

- Det är att nå fram till elever med olika svårigheter. Att få vara med när lyckas är en häftig upplevelse. Att vara lärare för barn i årskurser 4 till 6 är spännande. Det händer så mycket under de åren. När de går i fyran är de fortfarande små barn och i sexan börjar de bli tonåringar. Det är kul att få följa med i deras utveckling. 

En annan utmaning är att inse att man inte kan göra allt. Men att man ändå, efter arbetsdagens slut, kan känna sig nöjd med det man åstadkommit.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Jag älskar verkligen mitt arbete, det är roligt att få undervisa. Ingen dag är den andra lik och jag får ständigt träffa härliga människor som elever, föräldrar och lärare.

Varför ville du bli lärare och varför valde du att läsa på LiU? 

- Jag har alltid velat arbeta med människor. Det var ett självklart val för mig att bli lärare. Redan på högstadiet visste att jag att det var det jag ville jobba med i framtiden och valde att läsa inriktning barn och fritid på gymnasiet. Jag kommer från Fagersta och hade varit på besök några gånger i Linköping. Det kändes som en lagom stor stad och jag hade hört mycket gott om universitetet.

Vad tyckte du om din utbildning?

- Vi var första kullen efter det att man hade gjort om lärarutbildningen. Det är lite speciellt att vara först ut men jag tyckte att både lärare och andra inblandade lyssnade på studenternas synpunkter på utbildningen. Den verksamhetsförlagda utbildningen fungerade bra. Det var nyttigt att komma ut tidigt i utbildningen och pröva sina kunskaper i verkligheten. Sista praktiken var nio veckor. Jag växte i min lärarroll och kände mig redo för att börja arbeta som lärare. 

Hur var ditt studentlivet?

- Jag engagerade mig i det jag var intresserad av och hade fullt upp. Bland annat var jag aktiv i festeriet. Studentlivet på LiU är roligt. Det finns massor att välja på och något för alla. 

Har du några tips till blivande studenter?

- Var med på så mycket som möjligt. Då får du både roligare och lär känna nya vänner. Hitta studiekompisar som du kan plugga med. Det underlättar verkligen studierna.

Vad tror du att du gör om fem år?

- Då hoppas jag att jag var utvecklats som lärare. Att jag fortfarande vågar testa nya saker och inte har blivit alltför bekväm. 

 

Utbildning