Italienska delikatesser är hans passion

Han förälskade sig i Sverige som 16-åring och hittade exakt rätt masterutbildning i Linköping. För LiU-alumnen Matteo Valencic går passionen framför pengarna. Han tänker göra italiensk matrevolution i Linköping.

Matteo Valencic, LiU-alumn med passion för italiensk matFoto: Charlotte PerhammarMed kontoret på fickan och en sliten lagerlokal tillbringar Matteo Valencic den mesta tiden i sin lilla budbil. Hans projekt, Mozzarella-Expressen i Östergötland, kör ut italienska kvalitetsdelikatesser direkt till kunden, privatpersoner, delikatessbutiker och restauranger i Östergötland med omnejd.
– Inom 48 timmar från tillverkningen i södra Italien har kunden sina varor levererade till dörren, säger Matteo Valencic. Varorna körs med bil till flygplatsen, landar på Arlanda tidigt på onsdagsmorgonen. Där hämtar jag och kör ut till kunden.
Leverantörerna är små producenter, ofta familjeföretag. Den gula citronpastan görs för hand av en italiensk familj, oliverna handplockas på hösten och konservburkarna innehåller inget annat än tomater. Det viktiga för Matteo är kvalité och naturliga råvaror.
– Titta på den här marmeladen, 94 procent körsbär, åtta procent vin. Ja, några procent avdunstar också…

Kunderna började gråta

Passionen och maten går som en röd tråd genom Matteos liv. Han förälskade sig i Sverige när han 16 år gammal kom till Eskilstuna som utbytesstudent genom organisationen AFS.
– Min svenska mamma pekade på kylskåpet och sa: Här äter man när man är hungrig. Det förändrade mitt liv, jag var tvungen att börja laga mat. Jag var van vid min italienska mamma som stod i köket fyra timmar om dagen.
Efter examen i nordisk litteratur och språk, gammalgrekiska och latin på universitetet i Genua, stack Matteo till London. I en delikatessbutik i Chelsea arbetade han och sparade ihop pengar för fortsatta studier.
– Med åtta tusen kronor kom jag till Linköping hösten 2012. Programmet ”Master in Language and Culture in Europe” var precis det jag var ute efter och LiU allt jag drömt om. Öppet dygnet runt, möjlighet att låna 50 böcker per gång, kunniga lärare som pratade utmärkt engelska, veckor av välkomnande aktiviteter… Jag blev kär i LiU och tillbringade all min tid där.
– Man måste inte studera, fortsätter Matteo. Men om man gör det ska det vara något man tycker är roligt, inte för att man sen ska tjäna mycket pengar.
Nåja, alla måste ju äta, även en filosof som Matteo. Trots att han inte kunde mycket svenska fick han deltidsjobb i delikatessdisken på livsmedelsbutiken Östenssons. Inspirerad av sin far, som hade fiskbutik i Trieste och var självlärd filosof, tog Matteo kunderna med storm och lärde kollegerna allt om delikatesser medan de lärde honom svenska.
– När jag slutade var det till och med en kund, en medelålders man, som började gråta.

Italiensk matrevolution

Många av kunderna har Matteo fått med sig till Mozzarella-Expressen. Men hans ambitioner stannar inte där. Om några månader hoppas Matteo kunna öppna sin första restaurang i Linköping, Osteria Matteo.
– Jag sökte flera doktorandtjänster runt om i världen men fick inget napp, mitt område är ju ganska smalt. Mat kanske inte har samma status, men jag älskar mat och jag har min vision.
På Osteria Matteo är personalen lika viktig som gästerna. Det är personalen som skapar atmosfären, gästerna ska känna sig som hemma. Och här ska enbart serveras italienska delikatesser av högsta kvalitet till bra priser.
– Tjäna pengar kommer i sista hand, jag vill göra italiensk matrevolution. Men man får ju börja lite smått.

Publicerad 2015-09-25