Jodel skapar gemenskap bland studenter

Mobilapplikationen Jodel har växt sig stark bland LiU:s studenter. Appen används inte enbart i ett underhållande syfte – studenterna upplever också att Jodel fyller en funktion i deras vardag.

Mobiltelefon med appen JodelI slutet av 2014 lanserades applikationen Jodel, vilket undgått få studenter. Mobilappen kan jämföras med en digital anslagstavla där vem som helst kan publicera anonyma inlägg som syns för användare inom en radie av tio kilometer. Användarna, som till störst del är studenter, interagerar med varandra genom att ”gilla” och kommentera varandras inlägg.
Under våren 2015 fick Jodel ett ordentligt fäste bland Linköpings universitets studenter och än håller intresset i sig. Majoriteten av studenterna som använder appen gör den i ett underhållande syfte, när de har tråkigt, behöver en paus eller prokrastinerar. Flera av studenterna är överens om att Jodel hjälper dem att vara uppdaterade kring saker som berör studentlivet, till exempel när fester och evenemang äger rum. En student berättar att man som användare kan bli varnad för vilka grupprum man bör undvika på campus. En annan berättar att han en gång fått hjälp med en svårlöst ekvation på Jodel.

Verktyg för fadderister

Reidunn PalmkvistFoto: Melinda DanielssonReidunn Palmkvist studerar kandidatprogrammet Grafisk design och kommunikation på Campus Norrköping och var under årets nolleperiod general för fadderiet Legionen. Hon berättar att Jodel var ett bra verktyg för fadderisterna. Tack vare appen kunde de ta reda på vad de nya studenterna tänkte och tyckte om dem, och om Nolle-P generellt. - Under Nolle-P svarade jag på inlägg och frågor från de nya studenterna, som exempelvis var de skulle befinna sig och när. Vi fadderister planerade ju Nolle-P så vi kunde enkelt svara på frågor från nya studenter.
Linköpingsstudenten Alba Stjärnkvist läser Politices Kandidatprogram och laddade ner Jodel i våras. Hon fick upp intresset för appen när hon träffade ambassadörer för appen på campus i Linköping. Alba Stjärnkvist uppskattar att många av inläggen på Jodel är kopplade till studierelaterade frågor och evenemang. Hon tycker också att Jodel fyller en funktion i vardagen.
- Det är roligt att Jodel öppnar upp möjligheten att kommunicera med andra studenter. Det spelar ingen roll vilket program du går, du har chansen att kommunicera med alla. Det är roligt att få läsa om andra studenters verklighet och vardag.

Anonymitet på gott och ont

Alba StjärnkvistFoto: Melinda DanielssonTrots att Jodel tycks skapa en gemenskap bland LiU:s studenter uppskattas inte alla inlägg.
- Det är många användare som publicerar onödiga och grova inlägg men det kan man nog inte komma undan, berättar Reidunn Palmkvist.
En stor anledning till att många inlägg uppfattas onödiga och politiskt inkorrekta är att alla inlägg publiceras anonymt. LiU:s studenter anser att anonymiteten både är bra och dålig. Det positiva är att man upplever en frihet att få skriva om vad som helst vilket ofta leder till roliga inlägg. Samtidigt anses denna frihet även vara ett problem. Anonymiteten gör att inlägg kan uppfattas stötande och elaka. Studenterna tar även upp de hot som flera av Sveriges universitet på senaste tiden fått på Jodel, varav LiU var ett.

Överlag tycks ändå inte anonymiteten vara ett särskilt stort problem, det är just anonymiteten som gjort applikationen så populär. Studenterna uppskattar just möjligheten att få uttrycka sig fritt i ett forum där andra studenter deltar. Framförallt tycks gemenskapen bland studenterna öka tack vare Jodel. Senast i oktober spreds en artikel som rapporterade om en LiU-student som funnit en dejt tack vare appen.

Text: Linda Åkerman, studentreporter

Publicerad 2015-11-16