App-utvecklare för utbildningsföretag

Namn: Johan Lindell
Jobbar: Konsult för IXL Learning
Examen: 2013

Johan Lindell, alumnVar jobbar du?

- Jag jobbar som konsult för ett amerikanskt företag som heter IXL Learning. Tekniskt sett har jag en egen firma och jobbar just nu hemifrån Sverige. Det har jag gjort sedan april 2014. Innan dess jobbade jag för företaget på plats i San Mateo i Kalifornien, men var tvungen att åka hem när mitt visa gick ut.

Vad gör du på ditt jobb?

- IXL Learning är ett utbildningsföretag som utvecklar och tillhandahåller mjukvara för matematik- och engelskainlärning i form av en webbaserad motor där elever kan öva upp olika förmågor genom interaktiva lekar och övningar. Mina arbetsuppgifter är som app-utvecklare för läsplattor. När jag började på företaget fanns ingen Android-app så det var väldigt roligt att få vara med och skapa det. Det är ganska lösa tyglar och inte så många fasta tider så man får sitta mycket själv och programmera och designa. Målgrupperna är främst amerikanska skolor men även privatpersoner som antingen befinner sig i USA eller är spridda i världen. Det unika med IXL Learning är att vi är specialiserade på att följa den amerikanska läroplanen och att man som lärare eller förälder därför lätt kan bocka av att eleven uppfyllt vissa krav.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

- Just nu jobbar jag ju hemifrån. På grund av tidsskillnaden blir det mest programmering på dagtid och möten via Google hangouts eller Skype på kvällstid. Eftersom jag för tillfället bor och jobbar hemma hos mina föräldrar i Uppsala kan det stundtals bli ensamt, men det funkar. När jag var i USA var det ganska liknande, även där jobbade jag ibland hemifrån, ofta ett par dagar i månaden. De andra dagarna pendlade jag in till kontoret som låg en halvtimme hemifrån med bil. Det var häftigt att köra den där vägen med all rusningstrafik och fantastisk utsikt över en dal med orörd natur.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Det finns många bra saker med mitt jobb. Jag har spännande arbetsuppgifter och nya problem att lösa varje dag. En annan fördel är att jobbet ger mig mycket frihet då jag kan lägga upp min arbetsdag själv.

Vilka är utmaningarna med ditt jobb?

- De flesta utmaningarna är programmeringsutmaningar då man gör mycket som ingen annan gjort innan. Även tidsskillnaden kan vara svår.

Hur såg din väg in i arbetslivet ut?

- Jag fick det här jobbet under min tid som utbytesstudent vid Stanford. Jag var där i ca ett år då jag läste hela fjärde året där samt gjorde mitt exjobb över sommaren och hösten. I slutet av den perioden gick jag på en mässa där jag pratade med olika företag. Tanken var att jag bara skulle passa på och testa lite och gick på ett par intervjuer. IXL Learning var ett av de företag jag träffade på det sättet och eftersom de sa att de skulle ha översyn med mitt visa och även hjälpa mig att söka nytt när det gått ut valde jag att börja hos dem!

Hur var det att plugga på Stanford?

På LiU var det mycket fokus på tentorna och man behövde i många kurser inte lämna in så mycket mer förutom dem, men på Stanford så var man tvungen att redovisa läxor varje vecka i nästan alla kurser. När det gäller studielivet så var det väldigt kul och många aktiviteter att välja på. Själv testade jag på debattlaget och fick resa lite för att vara med i olika turneringar.  

När började du läsa Datateknik på Linköpings universitet och varför?

- Jag började år 2009 men eftersom jag hade lite kurser jag kunde räkna in tog jag examen redan efter 4,5 år istället för efter 5 som man brukar. Jag hade nämligen innan läst en del ekonomikurser eftersom jag först hade planer på att plugga något relaterat industriell ekonomi. Men jag ändrade inriktning och min masterprofilering blev istället inom programmering och algoritmer. Det var mycket roligare! Linköping valde jag för att det var en bra sträcka hemifrån – nära men inte för nära. Sedan så hade jag hört väldigt bra om Linköping från en kompis som läst året innan.

Vad tyckte du om utbildningen?

- Jag tyckte den var bra! Den var väldigt genomgående. Kursinnehållet var djupgående längs hela vägen nerifrån och upp och från hårdvara till mjukvara.  Allt höll en gedigen kvalitet och det var en rimlig arbetsbörda. Mina handledare och examinatorer var också väldigt hjälpsamma, särskilt när jag gjorde ex-jobbet utomlands.

Har du haft nytta av det du lärde dig under utbildningen i ditt nuvarande arbete?

- Ja det tycker jag. Datateknik är så extremt brett men utbildningen gav en bra grund, framför allt kring att lösa problem och att snabbt ta till sig information. Eftersom den var ganska teoretisk bäddade den även på ett bra sätt för fortsatt lärande.

Hur såg ditt studentliv ut?

- Det var nog en ganska normal historia. Jag var inte överdrivet engagerad men jag var med i LiTHe Blås och Lihkören, hängde med kursare och tränade på Campushallen. I olika perioder var jag också klassföreståndare, mattementor och studentambassadör. Som klassföreståndare var jag med och tog emot nya elever, hjälpte dem hitta boende och gick igenom allt funktionellt. Mattementor blev jag efter en förfrågan. Vi var några stycken som hade bra betyg på mattekurserna och därför tillfrågades att hålla några mentorspass i veckan för nya elever. Det var väldigt roligt och lärorikt. Som studentambassadör gjorde jag även en del klassrumsbesök, följde med på mässor och svarade på mail från blivande studenter.

Vad är ditt tips till andra som vill läsa Datateknik?

- Se till att vara strukturerad och jobba lite varje dag, det tjänar man på. Sedan rekommenderar jag utbytesprogrammet, det var mycket bra!

Vad tror du att du gör om fem år?

- Då programmerar jag fortfarande men i vilken form och var är öppet och det är väl det som är det bästa