Johanna, tidigare student

I ett tiotal år jobbade Johanna Asshoff som frilansande formgivare. Många av hennes produkter för Ikea är välkända och finns i flera svenska hem. Men så ringde Svenskt Tenn upp och erbjöd henne tjänsten som Produktions och kvalitetsansvarig, och då tog Johanna chansen att testa något nytt.

Namn: Johanna Asshoff
Examen: 2005
Jobb: Produktions- och kvalitetsansvarig på Svensk Tenn

Johanna, alumn, på sitt kontor

- Min kollega, Hanna Brogård som jag drev Asshoff & Brogård Designstudio med, slutade och då kändes det rätt så naturligt att jag också provade på något nytt. Som formgivare skapade jag möbler och produkter men här på Svenskt Tenn har jag möjligheten att arbeta med form och design på ett annat sätt.

Som Produkt- och kvalitetsansvarig jobbar Johanna nära Svenskt Tenns leverantörer och har det övergripande ansvaret för att produkterna som säljs håller hög kvalitet. Svenskt Tenn startades 1924 av Estrid Ericsson och var helt nyskapande för sin tid. Idag ägs Svenskt Tenn av Kjell och Märta Beijers stiftelse och all vinst går till forskning. Svenskt Tenn arbetar för att bevara och utveckla det svenska kulturarvet och hantverket.
- Produkterna som säljs i vår affär på Strandvägen i Stockholm är tillverkade mestadels i Sverige. Bara i undantagsfall tillåter vi att vår egen produktion sker utomlands, säger Johanna.

Jobbar nära leverantörerna

Många av leverantörerna har arbetat med Svenskt Tenn under flera år. Cirka 80 % produkterna utgår från Svenskt Tenns eget arkiv Men det finns även plats för nya produkter och leverantörer. Johanna gör många resor och besöker leverantörerna för att se hur produktionen går till. Hon tror att en av anledningarna att hon fick jobbet är hennes stora hantverkskunnande. Johanna är utbildad snickare och har gedigna träkunskaper. Det nya jobbet på Svenskt Tenn ger henne möjligheter att arbeta med andra material som glas, keramik och textil.

Hantverket ständigt i fokus

Johanna har alltid levt nära hantverksyrket – båda hennes föräldrar var keramiker
- Men jag utbildade mig först till skådespelerska. Jag jobbade ett tag på Unga Klara Stockholmstadsteater men började på en kvällskurs i möbelsnickeri. Då upptäckte jag att det var hantverk jag vill hålla på med och vidareutbildade mig till snickare.

Som snickare jobbade hon med byggnadsvård på Skansen.
- Det var en fantastisk arbetsmiljö men tungt. Jag arbetade med min yxa och skulle timra hus men kände att kroppen inte orkade med.

Då bestämde hon sig för att börja studera Möbeldesign på Carl Malmsten Furniture Studies.
- Det är tio år sedan jag blev klar med mina studier så en del har förändrats. Vi var en liten klass med ett fåtal lärare. Något av det bästa med utbildningen var kontakten med hantverkarna på de andra programmen. Att vi fick arbeta tillsammans, utveckla idéer och ta del av varandras kunskaper. En annan sak som jag uppskattade var att vi hade många olika kontakter med industrin, bland annat gjorde vi en Smålandsresa och besökte olika snickerier. Vi fick även utföra riktiga uppdrag i samarbete med olika företag.

Känd från IKEA

Från utbildningen fick Johanna med sig grundläggande kunskaper i trä och konstruktion. Hon lärde sig mer om designmetodik och vikten av att dokumentera sitt arbete. Tillsammans med två andra studenter fick Johanna chans att ställa ut på Möbelmässan i Stockholm. Det var de första studenterna från Carl Malmsten Furniture Studies som fick vara med. Det gick bra och Johanna sålde sin möbel till ett företag. Det banade vägen för henne som formgivare. Hon och kollegan Hanna Brogård startade eget. Som formgivare har Johanna skapat många möbler bland annat till Ikea.
- Den möbeln som kanske mest är jag, är hurtsen Alex från Ikea. Den säljs fortfarande och finns i många hem. Jag såg en dokumentär på TV om Monty Python-gänget - en av medlemmarna, jag tror det var Michael Palins, hade min hurts i sin studio. Det var kul att se!

Johanna visar sin arbetsplats Svenskt Tenn

Hanna_Malmsten_alumn_1