Verksamhetsnörden som blev affärskonsult

Josefin Johansson Vaara tog examen från systemvetarprogrammet 2013 och började efter det att jobba på Nethouse Östergötland AB där hon fortfarande är kvar.
Namn: Josefin Johansson Vaara
Jobb: Affärs- och verksamhetskonsult på Nethouse Östergötland AB
Examen: 2013

Josefin Vaara, alumnJosefin jobbar på Nethouse Östergötland AB som är ett konsultbolag med konsulter inom affärs och verksamhetsutveckling samt systemutveckling. Hon fick in en fot på Nethouse genom sin praktik där Josefin satt med som projektadministratör i ett förstudieprojekt. Efter praktiken blev hon erbjuden en timanställning som omvandlades till en tillsvidareanställning efter Josefins examen. Idag har hon titeln affärs- och verksamhetskonsult, men vad gör en sådan?
- Jag sitter som delprojektledare i ett systemutvecklingsprojekt med ansvar för implementeringen. Målet är att vi ska rulla ut ett nytt verksamhetssystem till ungefär 100 företag under 2014 och jag ansvarar för planering, budgetering och uppföljning av projektet.

Trots att Josefin är relativt ny, eller kanske tack vare det, på arbetsmarknaden kan hon identifiera vilken nytta hon haft av utbildningen i sitt nuvarande jobb.
- Det jag känner att jag fått med mig från utbildningen är nog främst ”tänket” inom projektarbete, vilket jag har stor nytta av i arbetslivet. Att kunna identifiera behov, sätta upp ett mål och skapa processer för arbetet som ska ta oss dit.

Systemvetenskap - gränslandet mellan IT och människa

Josefin säger att hon är en verksamhetsnörd och att det kombinerat med den bredd utbildningen i systemvetenskap erbjuder hade stor inverkan på hennes studieval.
- Anledningen till att jag valde systemvetenskap var just att det befinner sig i gränslandet mellan IT och människa. För en ”verksamhetsnörd” som mig krävs det att du har förståelse för de mer tekniska bitarna för att kunna föra utvecklingsprojekt framåt, och det är här som systemvetenskap har sin styrka. Du får möjlighet att varva kurser inom utveckling och databashantering med kurser inom ekonomi, organisation och projektledning.

Under tre år hinns det med många kurser och ännu fler föreläsningar, seminarier och en hel del fritidsaktiviteter. Det som Josefin minns bäst är den filosofiska sidan av utbildningen.
- Det hann inte gå många dagar innan vi introducerades för systemvetenskapens mer filosofiska sida. Under åren har vi under föreläsningarna fått höra en del märkliga liknelser. Det har varit allt från utläggningar om hur vi alla står på Platons axlar till varningar om varulven som står och bankar på dörren för att komma in och upplysningar om den rostiga cykeln som kanske går att hitta på det stora smörgåsbordet som förvaltning tydligen kan liknas vid!

På LiU finns något för alla

Det bästa med systemvetenskapsprogrammet är, enligt Josefin, möjligheten till praktik och att kunna välja inriktning mot det tekniska eller mot organisation och ledning. Och avslutningsvis hur upplevde då Josefin sin tid som student vid Linköpings universitet?
- Det som jag tycker är toppen med LiU är att det finns så mycket möjligheter att engagera sig och påverka vad som händer på universitetet, och det finns verkligen något för alla! Styrelser för dig som vill påverka sin utbildning; festerier och fadderier för dig som vill vara med och främja det sociala livet utanför skolan och massvis av studentföreningar för dig med ett särskilt fritidsintresse.