Lusen i jubileumstagen

Lusen Big Band firar 30 år med jubileumskonsert på Sagateatern
den 14 november. Så vilka är egentligen LiU:s jazzigaste orkestermedlemmar? Häng med på ett rep!
Sidbild spel på gångEn torsdagskväll i slutet på oktober är det jazzrepetition i Östgötamusikens lokaler. Lusen Big Band har tvåtimmarsrepetition här i Linköping en gång i veckan.

Oskar SjöströmEn av de första på plats är Oskar Sjöström, läkarstudent vid Hälsouniversitetet. Han släpar ett stort blåsinstrument över axeln och ställer sig sedan som ett par andra för att värma upp ensam i ett hörn.

– Musiken ger energi, glädje och inspiration. Man mår bättre både psykiskt och fysiskt, säger han.

Åsa Jonsson dansar lossDet syns också när repetitionen väl kommer igång på riktigt, särskilt när bandets gamla sångerska Åsa Jonsson dansar loss till de jazziga tonerna i sin blommiga tröja.

Hon spelar in Lusens version av Marvin Gayes ”How Sweet It Is (To Be Loved By You)” på mobilen. Inspelningen ska användas när den fyrstämmiga tjejkören övar. Frida Knutsson, bandets nuvarande sångerska, får på jubileumskonserten sångsällskap även av Sofia Pettersson, Pia Jansson och sin syster Hanna Knutsson.

Åsa Jonsson jobbar i dag som lärare men var med i Lusen Big Band från 1993–2000. Hur hon hittade hit?
– Jag var med i kören LiTHösen från början och sökte sen till sångerska i Lusen. Det var jätteroligt, tycker hon.

Lusten för musiken verkar tydligt finnas kvar hos henne.
”Ba ba ba ba”, nynnar hon och svänger hit och dit med hela kroppen när bandet spelar.

Simon Larsson spelar”Lovely Is Today” heter en låt med mycket blås i. Stämningen är festlig och ensemblen skämtar avslappnat i ringen de sitter i. De både berömmer och utmanar varandra.

– Ingen av er blöder ju om läpparna än, är en av kommentarerna sagda med glimten i ögat.

Mattias Danielsson är musikaliskt ansvarig för Lusen Big Band.
– ”Trumpetardjävul” kallas jag också, presenterar han sig (bilden nedan th).

Blir orkestermedlemmarna irriterade på dig?
– Det förutsätter jag att de blir, skrockar Mattias.

Mattias Danielsson instruerar Han började i Lusen Big Band 2001 och har lett bandet sedan 2008.
– De flesta medlemmarna är studenter någon gång i sitt ”Lusen-liv”, men bandet är hela tiden i rörelse eftersom studenter kommer och går, säger Mattias Danielsson (bilden th).

Nya medlemmar brukar värvas till hösten under Nolle-P, då bandets behov brukar stå klara under slutet av vårterminen. Ungefär fem personer byts ut per år.
– Just nu är vi i behov av trombonister. De är svåra att hitta, efterlyser Mattias.

Översiktsbild, alla sitter i stor fyrkantKan det vara på grund av hans motto, ”Lita aldrig på en instrumentalist vars instrument byter form”? Nja, det var väl också bara ett av alla skämt. Humorn är ständigt närvarande hos Lusen, men tro inte att de är mindre seriösa som musiker för det.

Lärarstudenten Simon Larsson började sitt spelande i LiTHe Blås, och jämför banden:
– Lusen Big Band låter roligare än vi ser ut, medan det är tvärtom för LiTHe Blås som ser roligare ut. Där spelar man i stället ”hellre än bra”.

Hur bra måste man vara i Lusen Big Band då?
– Jag vet inte, man måste väl kunna läsa noter, säger Simon Larsson som själv ändå menar att det för honom varit som att gå i skolan att spela i storbandet.

Trumpet, närbildLusen Big Band gör återkommande spelningar på fester, baler och bröllop – men saxofonisten Mats Wallin lyfter gästartisterna som något särskilt roligt med att spela just i detta sammanhang.

Bland tidigare gästartister finns namn som Robert Wells, Nils Landgren, Little Mike, Janne Schaffer, Marie Bergman, Roger Pontare och Peter Asplund. Lusen gjorde nyligen, tillsammans med folkrockbandet Hoven Droven en lyckad fusion av rock, storband och svensk folkmusik.

Hela gänget uppställt efter spelningenPå jubileumskonserten den 14 november är det den beresta, prisbelönta saxofonisten Jonas Kullhammar och den ”levande legenden” Nisse Sandström som spelar med Lusen. Spelningen äger rum på Sagateatern i Linköping redan kl. 16.00, och efteråt har före detta medlemmar jubileumsfest på Kårhuset Kollektivet. Trots att Lusen Big Band bildades 1985 är gemenskapen ännu påtaglig och musikglädjen fortsatt växande.

– Hittills har vi gjort uppåt 200 spelningar bara under min tid i bandet, uppskattar Mattias Danielsson.
– Jag hoppas att det blir många, många fler!

Lusen på Facebook

Text: Melinda Reyes Hiltunen, studentreporter
Foto: Rebecca Havedahl, studentfotograf

2015-11-03