Jul - både lite här och där

Jul utan julkonsert – en omöjlig tanke för LiU:s körer. Sju ensembler framför julmusik vid inte mindre än sammanlagt 18 framträdanden.

Det blir verkligen ”Jul här och där”, som Norrköpingsstudenterna i SKÖN satt som tema för sina bägge julkonserter i Centrumkyrkan den 9:e och 10:e december. Och då har studenterna i ensemblerna i Linköping redan varit igång ett bra tag med att sprida julstämning.

Chorus Lin bjuder på inte mindre än fem adventskonserter runt om i Östergötland. De inleder i Törnevalla kyrka, Linghem, onsdagen den 30 november, därefter blir det konsert den 1 december i Västra Husby kyrka och i Heda kyrka, Ödeshög, lördagen den 3 december. Kören avslutar den 4 december med dubbla konserter i nyrenoverade och återöppnade Sankt Lars kyrka i Linköping.
– Traditionsenligt mys och en blandad repertoar som vi tror kommer att framkalla ett gyllene skimmer även i de mest frusna och trötta hjärtan, utlovar Chorus Lin som dessutom har fri entré till samtliga konserter.

LitHösen slänger tomteluvor i luftenLiHtöserna satsar på två julkonserter i Linköping, ”fulla med underbar stämsång” (bilden th). Nya Munkens aula i Johannelunds centrum den 3:e december och den 4:e december i Baptistkyrkan.

Traditionsenligt håller Linköpings studentsångare sina fyra julkonserter i S:t Lars kyrka i Linköping med start veckan efter Chorus Lin.
– Vad vore en skinkmacka utan senap? Vad vore julmiddagen utan snapsen? Men framförallt, vad vore en jul utan julkonsert, frågar kören retoriskt på sin hemsida.

Det är onekligen dumt att chansa – så kören sprider sin julglädje den 7:e, 8:e samt söndagen den 10:e december, då de avslutar med dubblerade konserter.
– Det blir stämningsfullt förstås, lagom traditionellt med glimten i ögat. Vi kastar också några nya blickar ut i musikvärlden mot julmusik för manskör. Det ska bli spännande att se hur kören kommer att klinga i den helt ombyggda kyrkan, säger Christina Hörnell, director musices vid LiU och studentsångarnas dirigent.
En nyhet för året är att studentsångarna återupplivar en gammal tradition; studentpastor Staffan Heidegård medverkar vid alla konserter med en betraktelse. Och för säkerhets skull har studentsångarna även i år producerat en julteaser på Youtube.

Den akademiska damkören Linnea
håller dubbla luciakonserter med luciatåg den 13 december i Baptistkyrkan.
På Campus Valla går också ett luciatåg – fast i en annan tappning. Vid lunchtid startar julpimpade Röda Arméns Gosskör vid Baljan i avsikt att bidra till den rätta stämningen inför en röd jul. Målgång i Keyhuset.

Som ett tänkvärt avbrott i jul- och köphetsen framför Östgöta Kammarkör Dickens En julsaga den 20 och 21 december i Crusellhallen. Skådespelaren Christian Zell läser berättelsen som Charles Dickens skrev 1843 för att betala en skuld; om den snåle och bittre Scrooge som en natt hemsöks av julens andar och får lära sig om julens inneboende budskap.
Historien inramas av Vaughan Williams Fantasia on Christmas Carols och Östgöta kammarkör framträder tillsammans med Musikaliska Sällskapets Kammarkör, Bel Cantokören och Norrköpings symfoniorkester och solisten Jakob Högström.

Studentsångarnas julteaser

Mer information om tider, biljetter med mera:
SKÖN
Chorus Lin