Trängsel och glädje på Kalasmottagningen

Karusell, gratis morötter, E-type och förening- och företagsmingel. Under onsdagen fylldes Saab arena med tusentals studenter under Kalasmottagningen 2017.

Foto: GORAN BILLESON

- Det är jättebra här, och jag har redan pratat med massa folk för att få reda på vad det finns för olika föreningar som passar mig. Jag hittade bland annat en grupp som brukar springa tillsammans, och en som sysslar med musik.

Olov Westerberg från Nyköping är en av alla de nya studenter vid Linköpings universitet som tagit sig till Saab arena för den stora Kalasmottagningen. När vi träffar honom testar han på en av alla de aktiviteter som kårföreningarna erbjuder på parkeringen utanför arenan - att parkera en trampbil och försöka komma vidare till den finaltävling som kommer att ske vid Blå Havet på Campus Valla. 

- Jag gjorde en medioker insats, säger han och skrattar, innan han beger sig inåt till det stora förening- och företagsminglet.

Det är stundtals svårt att ta sig fram inne i arenan. Mängder av studentföreningar finns på plats för att värva nya medlemmar, alla med egna knep att locka studenterna till just deras bord. En del bjuder på morötter, nudlar och kakor, andra på skönsång och tävlingar.  

Foto: GORAN BILLESON- Viktigast för oss är inte att sälja medlemskap, utan vi vill att det vi förmedlar ska få studenterna att vilja vara medlemmar. Det ska komma naturligt, säger Andreas Lind, studiesocialt ansvarig i STUFF:s kårstyrelse.

Vid deras bord bjuds det på godis och frågesport, och framförallt svaras det på frågor från nyfikna studenter.

- Som medlem hos oss får man vara med och medverka till att vi kan ställa högre krav gentemot universitetet vad gäller arbetsmiljö, utbildningskvalitet och social kvalitet. För oss är det viktigt att visa att vi finns, så att man som ny student vet vart man ska vända sig med frågor som rör de områdena. 

Vid ett annat bord hittar vi Gustav Eklund från Karlstad och Lina Björklund från Ödeshög. De utmärker sig med de turkosa mössor de har på sig för att visa sin tillhörighet med nya studenter vid läkarutbildningen. 

Foto: GORAN BILLESON- Det var faktiskt en annan student som frågade vart man kan få tag på en mössa, säger Lina Björklund och skrattar. 

- Jag tror att jag kommer att bli en bra läkare efter min utbildning. LiU är duktiga på sin undervisning med problembaserat lärande, och det var därför jag sökte mig hit, säger Gustav Eklund. 

Andra besökare kommer mer långväga ifrån. 

- Jag ska vara här i fem månader och studera pedagogik, säger Wen Xin Ren.

Foto: GORAN BILLESONHon och hennes nyfunna studentvän Siyuwet Cao kommer båda två från Kina, och Sverige och Linköping har redan gjort intryck.

- Det är tyst och lugnt med vacker natur, och alla är så trevliga, säger Siyuwet Cao.

De är båda två överens om att det är stor skillnad att studera i Sverige jämfört med i Kina.

- Det är mer avslappnat här, och lärarna känns som vänner. Man får frihet som student och dessutom individuell planering.

För några av besökarna är Kalasmottagningen ett tillfälle att träffa före detta LiU-studenter. I ett tält på området har inbjudna alumner samlats för att mingla, lyssna på tal av LiU:s rektor Helen Dannetun, och musik med Timo Räisänen. 

Foto: GORAN BILLESON- Att studera vid LiU är något man inte bör missa, det var de roligaste åren i mitt liv, säger Minh le Tran som utbildade sig till civilingenjör i teknisk fysik och elektronik, och som tog sin examen i fjol.

Idag arbetar han som IT-konsult på Saab, och där har också hans tidigare kurskamrat Jonas Hertman hamnat, fast i rollen som mjukvaruingenjör.

- Studentlivet på LiU var mycket trevligt, och jag var med i många sektioner som hittade på saker. En annan sak som är bra med Linköpings universitet är att allt är samlat på samma ställe och inte utspritt på olika håll i stan, säger han. 

170907 Kalasmottagning Foto: GORAN BILLESONVid deras bord står också Feyza Cilingir från Turkiet. Hon tog sin master i pedagogik 2016 och arbetar idag som lärare i Linköpings kommun. 

- På LiU får studenten stå i centrum. Vi fick uttrycka våra känslor och tankar på ett sätt som inte förekom på det universitet jag studerade vid i Turkiet.  Där var det lärarens ord som det skulle fokuseras på, och som student skulle man mest lyssna, säger hon.

 

 Fler bilder från Kalasmottagningen:

170907 Kalasmottagningen Foto: GORAN BILLESON

170907 Kalasmottagning Foto: GORAN BILLESON170907 Kalasmottagningen Foto: GORAN BILLESON170907 Kalasmottagningen Foto: GORAN BILLESON170907 Kalasmottagningen Foto: GORAN BILLESON170907 Kalasmottagningen Foto: GORAN BILLESON170907 Kalasmottagningen Foto: GORAN BILLESON