Kanske Lilla Augustpris-vinnare

Rasmus Bjerkander läser på psykologprogrammet och har fått en
novell nominerad till Lilla Augustpriset, ett pris riktat till unga
mellan 16 och 20 år.

Rasmus Bjerkander, psykologstudent och Lilla Augustpris-vinnare557 bidrag skickades in, sex valdes ut. Ditt är ett av dem. Har du alltid skrivit?
– Ja, jag har alltid tyckt om att skriva men började lägga mer av min fritid på det för några år sedan. Och sen på gymnasiet så kom en lärare och delade ut papper om reglerna för Lilla Augustpriset. Jag tänkte att det här kan jag matcha, jag testade – och tyckte det var skitkul.

I den nominerade novellen ”Den på intet vis speciella” skriver du om släktrelationer, dolda strukturer och döden. Är det favorit-teman?
– Nej, jag skriver om massa annat också, vill bearbeta sånt som händer mig och som jag tänker på i livet. Jag känner till exempel en person som bytte kön och det skrev jag en novell om, för min egen skull. För mig blir skrivandet både ett hantverk och ett sätt att förstå och reda ut saker. Döden är ju till exempel något allmänmänskligt som vi alla måste hantera och försöka acceptera, både ens egen och andras. Och släkter är intressant, det kan finnas så mycket under ytan, som spända relationer, osynliga mönster och gammalt groll.

Rasmus Bjerkander psykologstudent och Lilla AugustprisvinnareHur mycket påverkar dina psykologstudier skrivandet?
– Det blir något slags korsbefruktning. Både studierna och skrivandet är sådant som jag tycker är väldigt intressant. Och en del av det jag lär mig i skolan kan jag använda i skrivandet, för att fördjupa och förklara, det ger mig en ytterligare dimension.

Prisutdelningen sker den 23 november i Stockholms konserthus. Vad gör du om du vinner?
– Då blir det fest, det får det lov och bli. Men jag tror inte jag gör det. De andras texter är bra, speciellt en som heter ”Gudrun, Simone, Sven och jag”. Den tror jag kommer att vinna, den är väldigt välskriven och har ett starkt ämne, om en mamma som begår sexuella övergrepp på sitt barn. Själv är jag jättenöjd med att ha blivit nominerad, det i sig kan öppna dörrar.

Har du något nytt skrivprojekt på gång?
– Jag har tusen miljarder idéer. Till exempel något om samboliv eller korridorliv. Men just nu ligger jag lågt. Har mycket i skolan och en flickvän. Det är nytt så det tar upp mycket tid.

Juryns motivering: Novellen Den på intet vis speciella är, trots titeln, genom sin vardaglighet, fina framåtrörelse och väl avvägda språk alldeles speciellt läsvärd. Genom att följa den unga jag-berättaren får vi läsare en inblick i familjens relationsmönster, morfars trädgård och det mest förbjudna spörsmålet – döden.

Den på intet vis speciella

Alla sex nominerade noveller

2015-11-18