Kärleksfulla bokbärare

Bibliotek, bokhandeln och antikvariat hamnar i fokus i boken Bokbärare som lyfter fram branschen och dess utmaningar.

Foto på Camilla SmedbergCamilla Smedberg, skribent och projektledare för alumniverksamheten, är en av tre LiU-anställda som skrivit boken ”Bokbärare – Biblioteket, bokhandeln och antikvariatet” som nyligen kommit ut.

Vad handlar den om?
– Den handlar just om de här yrkesgrupperna, bokbärarna, som tillgängliggör böckerna för oss alla – bibliotekarierna, bokhandlarna och de som driver antikvariat. Om hur de förhåller sig till det nya kulturlandskapet, hur bokförmedlingen i takt med internet förändrats och hur framtiden kan gestalta sig för branschen.


Boken BokbärareVad vill ni med boken?
– Den ingår i en serie av tre som handlar om bokbranschen. Den första, Bokbyggare, kom ut för två år sedan och tecknar bilden av ett mindre förlags arbete och inriktning. Den tredje ska handla om bokläsarna. Med den här andra boken vill vi lyfta fram det engagemang och nytänkande som finns inom bokförmedlingen, men också hotbilderna i skuggan av ett nytt mediesamhälle. Vi vill göra någon form av pulsmätning och lyfta fram deras röster.

Kan du säga något om nytänkandet bland dessa bokbärare?
– Biblioteken jobbar på massa olika sätt för att nå fler läsare, bland annat barn. Eskilstuna stadsbibliotek har till exempel byggt upp Lilla deckarbiblioteket där de format en fysisk miljö med massa böcker, startat deckarklubbar, ett krimlabb, bjudit in poliser och till och med en privatdetektiv. Och flera bokhandlare jobbar mycket med att nischa sin verksamhet. Ta till exempel fantastiska Neva Books i lilla, lilla Rimforsa som riktat in sig på fotoböcker och fotoutställningar, eller Science Fiction-bokhandeln i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Du har rest runt i landet och intervjuat människor på plats i bibliotek och bokhandlar. Är det något som överraskat dig?
– Det är nog deras otroliga engagemang och driv, de har en väldig kärlek till det de gör.

Hur ska dessa bokbärare klara konkurrensen från nätet och nya tekniska lösningar?
– Jag tror vägen dit handlar just om det personliga mötet och deras professionella kunskap. Jag är imponerad över hur hårt de jobbar med sina kundrelationer. Många bokhandlare, till exempel, lägger också ner oerhört mycket tid även på annan verksamhet, som att arrangera författarbesök, driva bokcirklar och ha olika happenings.

"Bokbärare" är skriven av tre LiU-anställda. Utöver Camilla Smedberg även universitetslektor Peter Ullgren och professor Bengt Erik Eriksson som också är redaktör för boken. Den ges ut på Carlsson Bokförlag.

Foto: Eva Bergstedt

Kontakt