KSM-studenter satsar allt på film

Är det rätt att följa sin dröm även om man vet att vägen fram
blir tuff? Frågar man Isac Hermansson, Martin Jacobsson Andersson, Ola Almén och Tobias Sundberg blir svaret tveklöst ja.
KSM-studenterna Isac Hermansson, Martin Jacobsson Andersson, Ola Almén och Tobias Sundberg bakom produktionsbolaget Filmfinity Studios.Foto: Tobias*SundbergHösten 2012 träffades de fyra för första gången i en av universitetets salar. De hade precis påbörjat sina studier på utbildningen Kultur Samhälle Mediegestaltning (KSM) i Norrköping.

Precis vad som väntade under de kommande tre åren visste egentligen ingen av dem. Ändå tog det inte lång tid innan de fann varandra. Snart insåg de också att de alla hade en sak gemensamt. Det stora intresset för film. Exakt varifrån det kommer vet ingen av dem säkert men Ola Almén drar paralleller till barndomen och de positiva minnena från familjens filmkvällar.
– När jag var liten samlade sig hela familjen i soffan för att se på film. Det var en grej, något mysigt att se fram emot. För mig är film så mycket mer än bara själva filmen i sig. Det är allting som rör sig omkring oss. När vi ser en film och den tar slut är den fortfarande inte slut, om du förstår vad jag menar. Vi pratar med varandra om vad vi upplevt. I flera veckor, kanske år. På det sättet blir film också en sådan unik chans att påverka.

Självklart sammelsurium

Idag, snart tre år efter sin första vilsna vandring i Campus Norrköpings korridorer, sitter de fyra bekvämt tillbakalutade i ett av universitetets stora grupprum. Det enda som kontrasterar de i övrigt helt vita väggarna är virrvarret av ord och fraser, tecknade i svart tusch, som täcker större delen av whiteboardtavlan.
För den utomstående betraktaren framstår det som ett rent sammelsurium, men för killarna är det lika självklart som det är viktigt. Ett resultat av den brainstorming de haft inför sin nästa film. Martin Jacobsson Andersson berättar att de just blivit färdiga med sitt senaste projekt. En musikvideo till låten Across the ocean med bandet Night.
Videon tog två månader att göra och är en verkligt komisk historia där två robotar slåss mot varandra i kampen om hårdrockens överlevnad. En pastisch på 50-talets B-filmer. Efter den intensiva inspelningsperioden är de alla nöjda med slutresultatet och ser fram emot att få börja på något nytt.

Teori och praktik i förening

För att förstå hur de hamnade här måste vi backa bandet igen. Tillbaka till 2012. För även om de snabbt kom mycket bra överens och alla hade ett stort intresse för film så var det inte alls självklart att det var något de verkligen skulle satsa på. Genom utbildningen fick de dock chansen att pröva på flera typer av medieformat och så småningom insåg de att det faktiskt var film de skulle hålla på med. Just möjligheten att prova sig fram till dess att man hittar rätt är någon som Ola Almén lyfter fram som särskilt positivt med KSM:
– För min del så var det just bredden som lockade. Jag har hållit på med lite radio och sådär på hobbynivå tidigare men nu fick jag för första gången möjlighet att förena alla mina små intressen. När jag sökte visste jag inte riktigt vad jag ville jobba med, men nu är det så givet att det är film. Kanske är det just för att mediet innehåller så många olika uttrycksformer. Musik, ljud, scenografi och så vidare.
Något annat som, enligt Isac Hermansson, varit av stor betydelse för deras utveckling är det starka inslaget av grupparbeten som är utmärkande för KSM och där teoretiska studier förenas med praktiska medieproduktioner.

Eget produktionsbolag

Det som är så bra med den här arbetsformen är att man verkligen får lära sig att samarbeta med så många olika typer av människor. Även om vi alla kände att den här konstellationen, vi fyra tillsammans, verkligen är den optimala så har vi kunnat ta med oss så mycket från att arbeta med andra. Jag tror att det har gjort oss bättre som grupp.
Efterhand som vännerna samlade på sig erfarenhet växte sig suget efter att pröva sina vingar utanför universitetets väggar allt större. Sommaren 2013 beslutade de sig så för att starta ett eget produktionsbolag. Namnet blev Filmfinity Studios.
Sedan dess har de hunnit med att beta av ett antal produktioner och har också deltagit i ett flertal tävlingar. Senast i Noomaraton där de tävlande får 24 timmar på sig att göra en kortfilm.
Filmfinity vann första pris och fick vara med på den nationella finalen i Stockholm.

En idé att tro på

En viktig förutsättning för framgångarna är att gruppen under det tredje och sista året på utbildningen kunnat arbeta mer fokuserat med sina egna projekt.
– Under det tredje året har vi kunnat satsa mer helhjärtat. Genom kandidatprojektet har vi kunnat förena studier med jobb och utveckla det till en fungerande verksamhet som i slutändan kan ge oss lön. Det är egentligen inte så svårt om man bara har en idé som man verkligen tror på, säger Isac Hermansson.
Samtidigt som det är både lätt och lockande att skriva framgångssagan om Filmfinity går det inte att blunda för frågan om handlingens realism.
Hur stor är egentligen chansen att lyckas i en bransch som är känd för sin stenhårda konkurrens och osäkra arbetsförhållanden?
Ola Almén tänker efter en liten stund innan han svarar.
– Jag har alltid varit uppväxt med att det är så svårt att lyckas i filmbranschen och får ofta frågor som ”oj, film kan man jobba med det? Kan ni verkligen gå runt på det?”. Men, på något sätt har det där bara triggat mig ännu mer. Okej, det är svårt men då får jag väl satsa dubbelt helt enkelt. Pengar har alltid kommit i andra hand. Självklart måste man ju betala hyran i slutändan men så länge jag klarar mig är jag nöjd. Bara jag får göra det jag verkligen brinner för.

En risk värd att ta

De andra nickar instämmande. Misslyckandet tycks vara en risk värd att ta om det samtidigt innebär att man kan uppnå sin dröm.
Men, säger Martin Jacobsson Andersson, det gäller att hela tiden tänka långsiktigt och att inte låta sig själv rusa iväg:
– Om det skulle vara så att det går bra den här månaden och vi tjänar en del pengar så är vi noga med att spara så mycket vi kan så att vi sedan kan ta av det kapitalet när det går sämre.
Hittills har de kunnat förlita sig på sina studiemedel. Den verkliga prövningen kommer först till sommaren då de tar sin examen och ska stå på egna ben. En dag som Isac Hermansson redan ser fram emot.
– Den största utmaningen kommer snart. När vi inte har studiemedel längre och det här ska funka på riktigt. Ett nytt kapitel där vi ska bevisa att vi kan skapa något helt själva. Det finns nog ingenting som har taggat mig mer i hela mitt liv.

Filmfinity Studios hemsida

http://filmfinitystudios.se/

Text: Joel Käll Karlsson, studentreporter
Foto: Filmfinity

Publicerad 2015-02-02