Köttfrossa och kemikalier på KSM:s vernissage

En catwalk med kläder genomsyrade av kemikalier. En starkt upplyst tallrik med rå, röd köttfärs. Intervjuer om döden, doftande syrener och en skolgård som väcker frågor. KSM:s förstaårsstudenter väcker känslor och frågor i sina gestaltande projekt.

 

Video

 

Det är intensiva veckor för studenterna på Kultur, samhälle, mediegestaltning (KSM). Häromveckan redovisade master- och magisterstudenterna sina slutprojekt och den här veckan hålls vernissager, oppositioner och slutevent av och med studenterna för kandidatprogrammets olika årskurser.

Konstnärlig gestaltning av uppsatsen

KSM-studenterna som avslutar sitt första år redovisar sina projekt både som uppsats och som konstnärlig gestaltning. Varje grupp visar sin gestaltning under en dag och den här tisdagen handlar gestaltningarna om döden, segregation inom skolan, ohållbar utveckling inom textilindustrin och konflikten mellan köttätare och vegetarianism. Till skillnad från uppsatserna kan studenterna göra ställningstaganden i gestaltningen och väcka känslor, tankar och frågor.

– Uppsatsen handlar om samtalet mellan köttätare och vegetarianer där vi har gjort en diskursanalys av vad som sägs om de två sätten att äta på, säger Malin Zingmark, en av studenterna i gruppen som gjort utställningen ”Fy fan kött!”

Miljökonsekvenser av köttindustrin

Brölande kossor utgör ljudfonden för deras gestaltning där modeller av olika stadier i köttproduktionen skildras. På ett bord bjuds publiken på köttbullar som tilltugg, tätt intill en uppdukad måltid med ett berg av rå, röd köttfärs på tallriken.

– Utställningen är ett utdrag ur uppsatsen och vi har valt att fokusera på miljökonsekvenser, etik och sociala konsekvenser. Vi tycker att det var spännande att ifrågasätta köttkonsumtionen,  säger Malin Zingmark. 

Varje grupp gör en rumslig gestaltning som också ska innehålla en videoproduktion och ett ljudklipp. Studenterna opponerar sedan på varandras utställningar. Kontrasterna mellan rummen är stora, men utställningarna har det gemensamt att de uppmanar oss som publik att reagera.

Ja, vad tycker jag egentligen? Tankarna snurrar när jag kliver ut ur de dunkla ateljéerna och plirar mot det skarpa dagsljuset.

Utställning om segregation. Foto: Anna ValentinssonSegregation och hur människor delas upp i samhället utifrån deras bakgrund är ämnet för en av utställningarna. Scenen är skolan och elever med olika bakgrund har intervjuats för att delge sina tankar om utanförskap och skillnader.
Utställning om döden. Foto: Anna ValentinssonVägg i vägg handlar utställningen om döden och om att våga sätta ord och prata om det oundvikliga.


Bildspel

KSM-utställning om textilindustrin
I en monter handlar gestaltningen om modeindustrin och konflikten mellan att vi å ena sidan köper tonvis till billiga kläder, medan människorna i produktionsledet får betala med sin hälsa genom kemikaliebad för textilier och många långa timmar i klädfabrikerna.  Anna Valentinsson