"Kul att man gör en vidare tolkning av begreppet litteratur"

Det blev varken Adonis eller Ngũgĩ wa Thiong'o som fick årets nobelpris i litteratur. Istället plockade en låtskrivare hem priset. Jesper Olsson, docent i litteraturvetenskap, som själv lyssnat mycket på Bob Dylan kommenterar priset.

musikFoto: Peter Modin

 

Är du nöjd med valet av pristagare?

– Det har visat sig – det märktes redan vid tillkännagivandet – att det är ett beslut som väckt blandade känslor och motstridiga reaktioner. Det gäller också mig själv.

– Jag tycker att det är kul att man gör en lite vidare tolkning av begreppet litteratur, som idag ett ganska brett fält av olika slags verk och aktörer. I sin genre är han en mer än värdig pristagare. Men samtidigt finns många fantastiska författare som primärt odlar det skrivna ordet i romaner, poesi och essäer som mer förtjänar att uppmärksammas.Jesper Olsson, forskare IKK 2016 Foto: Eva Bergstedt

Vad betyder Bob Dylan för litteraturen?

– Hans låtar har lämnat avtryck hos en rad författare som exempelvis Ulf Lundell och Bruno K. Öijer. Men hans inflytande är omfattande och svåröverskådligt både på litteraturen och på otaliga musiklyssnare världen över.

– Det ska bli intressant att se hur diskussionen kring priset utvecklas. Förhoppningsvis blir den mindre av ett ställningskrig mellan inövade hållningar och mer av en givande diskussion kring litteraturens och läsandets och lyssnandets betydelse.

Om man inte redan är bekant med Bob Dylan, var börjar man?


– Man ska förstås lyssna till snarare än läsa Dylan – men han har skrivit en roman, Tarantula, liksom sina memoarer.

– Jag har lyssnat på Dylan sedan tonåren och periodvis väldigt intensivt. Han är en fantastisk låtskrivare och de album man kan börja med, och då tänker på låtarnas texter, är en välbekant trio från sextiotalets mitt: Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited och Blonde on Blonde. Här rör sig Dylan från ett mer direkt och enkelt uttryck till de spänningsfyllda kavalkader av bilder som gav hans låtar en särprägel.

Läs också Jesper Olssons understreckare i SvD om Bob Dylan

Nyheter från LiU