Kulturanalys med lokala inslag i ny sommarkurs

För första gången gav Tema Q kursen The use (and abuse) of culture i LiU:s internationella sommaruniversitet. Kursen blev full och de kursansvariga hoppas nu på att kunna ge kursen även nästa sommar.

Byggnaden Arbetets museum. Foto: Ulf LiljankoskiPå Campus US samlades under sommaren totalt 185 studenter från LiU:s partneruniversitet utomlands för att ta del av det kursutbud universitetet erbjuder på grundnivå i LiU Summer Academy. 36 av dem deltog i The use (and abuse) of culture och fick ta sig an att analysera och fördjupa sig inom hur kultur konstrueras, förhandlas och konsumeras. Kursen är en introduktion till kulturanalys och tillhandahåller kritiska perspektiv på begreppet kultur och dess roll i det allt mer komplexa sociala och politiska landskap som vi lever i idag. En viktig del i kursen var de utflykter som genomfördes till Gamla Linköping, Flygvapenmuseum, Industrilandskapet i Norrköping och Visualiseringscenter C. Samtliga platser bidrog till att på olika sätt exemplifiera hur kultur skapas och gestaltas.

Studenterna i kursen hade varierande förkunskaper och kom från en mängd olika länder. Trots en skiftande nivå av förkunskaper hos studenterna flöt kursen på väldigt bra, säger Mattis Karlsson, som är en av de kursansvariga.

– Det var väldigt givande att ha en utbildning om ämnet kultur i grupp med så många olika bakgrunder. Förutom att studenterna kom från många olika länder gick de även väldigt skilda sorters utbildningar, säger Mattis.

Undervisande lärare i kursen var Eva Hemmungs Wirtén, Isabelle Strömstedt, Johanna Dahlin, Olga Zabalueva, Christopher Thompson från Uppsala universitet samt de kursansvariga; Mattis Karlsson och Kristin Wagrell. Man redan nu har man ansökt om att ge kursen även under nästa års sommarakademi.

Studenter utforskar Industrilandskapet i Norrköping.

På vandring i Industrilandskapet i Norrköping. Johanna Dahlin

Studenterna tar del av interaktiva delar av utställningar på Visualiseringscentrum C. Mattis Karlsson

Studenter i klassrum.

Utflykterna varvades med workshops, föreläsningar och seminarier. Mattis Karlsson