Kursen där alla studenter blir vinnare

I kursen Produktmodellering får studenterna skriva program för automatiserad design. Projektet avslutas med en tävling och lockar mellan 120 och 150 deltagare varje år. ”Spännande, kul och nyttigt”, tycker de som är med.

grupp med studenterGänget längst fram vann tävlingen om bästa projekt: Niklas Åkerström, Daniel Heurlin, Mikael Lundgren, Terese Eriksson och Olle Vidner. Raden bakom är andrapristagarna: Ida Franzén, Elin Mikaelsson, Raymond Xue och Julia Lindhagen. Foto: MIkael Sönne Allt vanligare i industrin

Hur kan man automatisera de återkommande momenten i design och maskinkonstruktion? Vilka processer passar för automatisering och hur gör man för att inte ta bort de kreativa och intuitiva delarna i arbetet?

Det är den övergripande frågeställningen för Mehdi Tarkians arbete som forskare vid avdelningen för maskinkonstruktion vid LiU. Det är också problemet som studenterna på kursen i Produktmodellering (TMKT57) får i uppgift att lösa.

Kursen som är på sex poäng har vuxit från ett 30-tal deltagare vid starten för åtta år sedan till mellan 120 och 150 studenter i dag. Med andra ord är den mycket populär.

- I industrin blir automatiserad design allt vanligare, framför allt i större företag. Det här är framtiden och studenterna kommer ha stor nytta av den här kunskapen. Sen är det sjukt spännande och roligt också, säger Mehdi Tarkian, som är ansvarig för kursen.

30 projekt tävlar

posterProjektet på andra plats.Utbildningen avslutas med en tävling där de ungefär 30 projekten ställs mot varandra. I våras vann ett program för automatiserad design av bostadshus. Användaren avgör hur stort huset ska vara och bestämmer planlösningen, och sedan sätter programmet på egen hand upp väggar, tak med mera. Ett lysande exempel på vad automatiserad design kan användas till, tycker Mehdi Tarkian.

- Programmet vet precis vilka standarder och normer som måste följas. Det är ingen kreativ del av att rita ett hus utan går både snabbare och blir bättre om en maskin gör det, säger han.

- Generellt sett är det svåra ofta att skilja ut de repetitiva delarna, som går att automatisera, från de som är intuitiva. De program som misslyckas tar ofta bort de kreativa delarna, men målet är absolut inte att rationalisera bort människan.

Studenterna bakom bidragen som kom etta respektive tvåa 2018 ger kursen högt betyg. ”Roligt och lärorikt”, tycker en av dem. ”Jag hade hört att kursen skulle vara bra, men det var faktiskt ännu bättre. Över förväntan”, säger en annan. ”Mycket programmering, men det var lättare och roligare än jag trodde”, menar en tredje.

Lätt att få jobb

man vid dator- Det här är riktigt bra, säger läraren Mehdi Tarkian och visar de vinnande bidragen .- Konkurrensmässigt tror jag det är en bra kurs också. Jag har hört av andra som gått kursen tidigare att arbetsgivare varit och ryckt i dem. Det är också värdefullt att få lära sig det här CAD-programmet, säger Olle Vidner.

- Jag gillar att arbetet var fritt och praktiskt inriktat. Det här är kunskap vi kommer att ha nytta av, tillägger Ida Franzén.

Just det här gänget lade ner extra mycket tid på projekten och hade ambitionen att få högsta betyg. Några av dem siktade också på att vinna tävlingen. Men det är helt ok att ha lite lägre ambitioner än så också.

- Absolut. Kursen blir vad man gör den till. Vi är tydliga med vad som krävs för olika betyg och sedan är det upp till var och en hur mycket arbete hen vill lägga ner, säger Mehdi Tarkian.

Här hittar du de tio främsta projekten.

Se det vinnande projektet här

Program där du kan läsa kursen
Visa/dölj innehåll