Kvalificerade praktikanter hos IT-avdelningen

IT-arbetsplatsenheten har sedan en tid tillbaka fått förstärkning av Samer Mohy-Aldeen och Thaer Tomeh, båda med ursprung från Syrien och med gedigen IT-kompetens. De jobbar nu på samma sätt som ordinarie IT-tekniker på enheten – Samer på Campus Valla och Thaer på Campus US.

Lars Kjellin, gruppledare, berättar:
– Vi på IT-arbetsplats hade behov av hjälp både på Campus Valla och US. Jag fick tips om möjligheten att ta emot praktikanter via min fru som jobbar på Försäkringskassan. Alf Segersäll, enhetschef på IT-arbetsplatsenheten, ställde frågan till Arbetsförmedlingen som sedan förmedlade kontakten.

Samer Mohy-Aldeen, Lars Kjellin och Thaer TomehSamer, Lars och Thaer. Foto: Ņsa BorgSamer och Thaer är båda ursprungligen från Syrien och bor i Motala sedan några år tillbaka. De har efter ett par månaders inledande praktik fått varsin ettårig anställning i samarbete mellan Linköpings universitet och Arbetsförmedlingen. De har lärt känna varandra sedan de kom till Sverige och blivit goda vänner.

Samer Mohy-Aldeen jobbar med AV-stöd i A-huset och C-huset.
– Jag hjälper till med att till exempel få bild och ljud att fungera i lärosalarna. Jag tar också ärenden från ärendehanteringssystemet, där jag får lösa olika problem. Jag tar hand om akuta IT-frågor som kommer upp, installerar nya datorer och levererar dem till slutanvändarna.

– Jag fick frågan av handläggaren på Arbetsförmedlingen om jag ville jobba på Linköpings universitet, och det ville jag gärna! Jag kom hit på intervju, och fick sedan en praktikplats. Jag ser det som en stor chans för mig att få jobba på ett så stort universitet. För mig är detta verkligen en dörröppnare till arbetsmarknaden i Sverige. Jag ser Sverige som mitt hemland nu, och jag är så tacksam att jag och min familj har blivit beviljade svenskt medborgarskap.

Samer är elektroingenjör och har tidigare arbetat i flera år bland annat på universitet i Damaskus som IT-tekniker och IT-chef. Han känner att han har stor nytta av sina tidigare erfarenheter.

– Jag har bott i Sverige i fyra år nu, och har fortsatt att utbilda mig här och lära mig språket. Att ha möjligheten att komma ut på IT-praktik eller jobb har varit mycket viktigt för mig, och har gett mig mer inblick i hur arbetsmarknaden fungerar.

Även Thaer Tomeh har en mycket gedigen IT-bakgrund och har arbetat i många år på universitet i Syrien. Han har nu bott i Sverige i fem år och har precis som Samer fortsatt att utbilda sig här. Båda två betonar hur viktigt språket är.
– Språket är det man behöver lära sig allra först, en av de viktigaste nycklarna för att få jobb, menar Thaer. Många som kommer hit från Syrien är välutbildade och har bra kompetens, vill integreras i samhället. Utan språket går det inte att få jobb, och jobbet är så viktigt för att kunna få en plats i samhället. Att få jobba här på Linköpings universitet ger så mycket. Sedan jag kom till Sverige har jag haft olika praktikplatser där jag jobbat som IT-tekniker och datalärare. Via Arbetsförmedlingen har jag nu fått chansen att jobba här.

Lars Kjellin är mer än nöjd med det arbete Samer och Thaer gör.
– De är jätteduktiga! Det svåraste har väl varit språket, men det blir bara bättre och bättre. Deras kompetens är fantastisk, de kan mycket mer än vad vi har behov av här.

Samer och Thaer vill gärna berätta hur nöjda de är med det stöd de fått på LiU, och av Arbetsförmedlingen.

– Vi trivs så bra, och hoppas vi kan få fast jobb här! Vi har bra chefer och bra arbetskamrater här på LiU. Vi får ny kunskap av våra kollegor, alla är hjälpsamma och snälla. Studenterna kommer från hela världen, och det är roligt och intressant att få möta så många olika språk och kulturer.

Visa/dölj innehåll