Kvinnliga LiU-ingenjörer med inflytande

När tidningen Ny Teknik rankar 30 inflytelserika inspiratörer
bland landets 50 000 kvinnliga ingenjörer finns tre kvinnor med examen från Linköpings universitet med på listan, däribland LiU:s rektor Helen Dannetun.

Helen DannetunFoto: David Einar NygrenAv Sveriges drygt 300 000 ingenjörer är 50 000 kvinnor. Få når toppen eller uppmärksammas på annat sätt. Men något är på väg att hända, skriver Ny Teknik.
Tidningen bad sina läsare att nominera kvinnor med makt och inflytande, efterlyste förslag från företag och valde ett antal redaktionella favoriter. Och tog fram en lista på Sveriges 30 mest inflytelserika inspiratörer.

På listan finns tre kvinnor med civilingenjörsexamen från Linköpings universitet:
  • Plats 15: Carina Höglund, teknisk fysik och elektroteknik, examen 2005. Utvecklade processen som blev räddningen för ESS, det prestigefyllda supermikroskopet i Lund. Fick förra året Chester Carlsons forskningspris på 150 000 kronor.
  • Plats 17: Jenny Sjödahl, industriell ekonomi, examen 1997. Karriär på ABB med olika chefsjobb. Nu global produktgruppschef för styrsystem med 900 anställda och 200 miljoner dollar.
  • Plats 18: Helen Dannetun, teknisk fysik och elektroteknik, examen 1980. Spikrak akademisk karriär vid sitt Alma Mater: doktor, professor och sedan 2011 rektor. För ihop forskning, utbildning och näringsliv.

Se hela listan på Ny Teknik
2015-06-26