Sarah Child läser ett kandidatprogram i zoologi vid University of Manchester. Tredje året tillbringar man hos en partnerorganisation i Storbritannien eller någon annanstans. Universitetet skickade ut information om olika möjligheter.
– Jag upptäckte att vid Linköpings universitet kunde jag studera kycklingar och deras beteende. Det är ett av de områden som intresserar mig mest, säger hon.
En solig dag i september förra året anlände Sarah Child till Linköping och Campus Valla.
– Campus här var väldigt annorlunda jämfört med Manchester, där universitetsbyggnaderna är utspridda över staden. Jag var inte van vid att ha allt samlat, men det är trevligt.
Cyklar, overaller och fika
Hon fick vänja sig vid att cykla överallt, vid studenter i märkliga overaller och vid den svenska fikatraditionen, men fann sig snart till rätta. Den största utmaningen var att hitta en bostad. Innan hon åkte fick hon veta av en tidigare utbytesstudent att det kunde bli svårt och det visade sig stämma.
– När jag kom hit hade jag ingen fast bostad. Jag bodde hos olika personer. Nu delar jag en lägenhet i Ryd.
En annan utmaning var att alla ville prata svenska med henne.
– Folk tog för givet att jag talade svenska. Jag ser väl svensk ut. Men det var inga problem när jag förklarade, alla talar engelska.
Kanske är det rentav lite för enkelt att ta sig fram på engelska – hon erkänner att hon inte har lärt sig särskilt mycket svenska under det dryga halvår hon varit här. Hon har lärt känna några svenskar, men också många utbytesstudenter från olika delen av världen.
– Jag rekommenderar verkligen att gå med i internationella studentföreningar och delta i deras aktiviteter. Jag har just kommit tillbaka från Erasmus Student Networks kryssning till Riga och i mars var jag i Lappland med International Student Association. Vi hade väldig tur med norrskenet! säger hon glatt.
Studerade kycklingar
Sarah Childs utbytesår skiljer sig från många andras genom att hon inte läser kurser utan är forskningsassistent i forskargruppen AVIAN. Där ägnar hon sig åt studier av kycklingars personlighet.
– Bland annat har jag testat om kycklingarna är optimister eller pessimister, ungefär som när man frågar en människa om glaset är halvtomt eller halvfullt.
I testet tränar forskarna kycklingarna att reagera på svart och vitt. Om kycklingarna närmar sig det vita får de en belöning, medan det svarta inte ge någon belöning. Sedan studerar man hur de reagerar på olika nyanser av grått. De som rör sig mot mörkare grå bedöms vara mer optimistiskt lagda: Det här är nog tillräckligt likt vitt för att det ska löna sig.
I slutet av juni återvänder Sarah Child till England för sitt sista utbildningsår. Vad som händer därefter vet hon inte riktigt.
– Jag kanske doktorerar inom djurs beteende. Det här året har definitivt inspirerat mig och gett mig inblick i hur det är att jobba i ett forskningslabb.
Och overallerna, som hon tyckte var konstiga i början? Nu har hon själv en Erasmusoverall med märken från alla fester och aktiviteter hon deltagit i under året. Ett fint minne från LiU.
Sarah Childs råd till andra utbytesstudenter
- Sök bostad tidigt.
- Skaffa ett internationellt studentkort som ger rabatt på bland annat tåg och flyg.
- Ta med varma skor eller stövlar och en vattentät jacka.
- Köp en cykel.
- Skaffa ett svenskt SIM-kort.
- Gå med i internationella studentföreningar som ISA, International Student Association, och ESN, Erasmus Student Network.
- Följ Facebooksidor där studenter säljer saker, som ESN flea market.
Foto: Anna Nilsen och Vibeke Mathiesen