Läkare med skönlitterär ådra

Magnus Falk är en av många LiU-anställda som på sin fritid skriver skönlitterärt. Nyligen kom han ut med sin tredje roman.

Magnus Falk Läkare, lärare och författare 2015Du är läkare, lärare, forskare och även författare till tre skönlitterära romaner varav den senaste kommit ut nu i höst. Vad är det för typ av böcker du skriver?

– De är helt fristående från varandra och inte deckare, kanske kan man säga att de är spänningsromaner som innehåller en del samtidsreflektioner. I den första boken ville jag till exempel spegla vardagsstressen alla kan hamna i och vad som kan hända då. Den innehåller en rad existentiella tankar, handlingen utspelar sig på sjukhus och i universitetsmiljö. Huvudpersonen är en läkarstudent.

Du arbetar 30 procent som distriktsläkare på vårdcentral, undervisar bland annat på läkarprogrammet och forskar om möjligheterna att förebygga hudcancer. Hur mycket inspiration får du från denna yrkesvardag?

– Massor, mötena med patienter och studenter är inspirationskällor i högsta grad. Via patienterna möter jag många livsöden och kontakten med studenterna gör att jag får inblick i deras vardag. Det är ingen slump att jag valde en läkarstudent i huvudrollen i första boken.

Vad handlar din andra bok om?

Böcker av Magnus Falk 2015– Där är det en läkare som utifrån ett patientärende blir uthängd i media. Utgångspunkten var att jag satt och såg ett samhällsgranskande program på teve, typ Uppdrag granskning eller Kalla fakta, det var en socialsekreterare som ansattes hårt. Jag tänkte mycket på henne, att hon nog hade försökt att göra det bästa i sitt jobb, men någonstans hade det gått fel och konsekvensen blev ridå ner för henne och en nationell skandal. I min historia är det en vårdcentralchef som via ett granskat patientfall på ett äldreboende sågas och hamnar i medias blickpunkt. I skammen och skulden efter det tar han sin tillflykt till en avlägsen hjälpstation i Centralafrika och hamnar mitt i den militärkonflikt som pågår där. Min tanke med boken är att skildra kontrasten mellan huvudpersonens personliga katastrof och den humanitära katastrof han istället kommer till i det nya landet.

Du verkar brottas med svåra och aktuella frågor. Gör du det även i den senaste boken?

– Nja, här är det lite mer kriminalhistoria. Huvudpersonen är doktorand i historia. Hon gör sista delen i sitt avhandlingsarbete om den svenska brukshistorien och åker därför till en avfolkad bruksort i glesbygden. När hon börjar nysta i ortens historia händer en massa saker.

Du är en av flera på universitetet som kombinerar yrkesarbete med skrivande. Med tanke på att du redan har tre jobb som läkare, lärare och forskare kan man ju tycka att du har fullt upp ändå. Så vilken inneboende drivkraft är det som får dig att dessutom skriva romaner?

– Den främsta är att det är så himla kul, en slags skapandeprocess, som ett pussel som blir till en helhet. Skrivandet har varit en barndomsdröm för mig. Det är en avkoppling att skriva, väldigt kravlöst. Jag ägnar kanske fyra timmar i veckan åt det, istället för att titta på teve, och barnen är stora så tiden finns.

Det är många som skriver böcker. De ska nå sina läsare också, hur är det med den saken?

– Mina böcker är utgivna på ett litet Stockholmsförlag, Express You. Jag skulle förstås önska att de kunde spridas mer men marknadsföringen är den svåraste biten. Den första trycktes i 3000 exemplar, den andra i 500 ex och har sedan tryckts om i en ytterligare upplaga, och den senaste boken ligger också på 500 ex. En del bibliotek har köpt in dem. Och jag har fått mycket respons på främst den första boken där inte minst många kvinnliga läsare hörde av sig och tyckte mycket om den, de kände igen sig i stressen. Men även om inte böckerna får så stor uppmärksamhet så berikar skrivandet mig själv, det leder till en inre tillfredsställelse. Jag tycker också jag blir bättre i mina andra yrkesroller som lärare och forskare, genom det skönlitterära skrivandet vågar jag formulera mig mindre fyrkantigt även i de sammanhangen.

Har du en fjärde bok på gång?

– Ja, den är lite mer experimentell, jag försöker blanda olika genrer, få se vad förlaget säger.

Böckerna heter Det krökta rummet, Fyrtioen minuter och nio sekunder och, den senaste, Skuggsken.

2015-10-20