Lämnar LiU för Kolmården

Efter 14 år med miljö- och hållbarhetsfrågor på Linköpings universitet blir Anders Carlsson hållbarhetschef på Kolmårdens Djurpark.

Anders CarlssonVad ska du göra på ditt nya jobb?
– Jag ska hålla samman arbetet med den miljörelaterade hållbarheten, Kolmården satsar på att få en ledande roll inom området natur, miljö och hållbarhet, både regionalt och nationellt. Utöver traditionellt miljöarbete som att se över transporter, energi i byggnader och vad som inhandlas, så inkluderar hållbarhetsarbetet förstås även djuren, där ska jag samarbeta med den zoologiska chefen. Djuren och deras miljö är en bra utgångspunkt för att inspirera till ett engagemang för hållbarhet. Den biologiska mångfalden och hur vi påverkar naturen kommer naturligt in här.

Du kommer från ett universitet. Vad tar du med dig därifrån?
– Kolmården har ett utbildningscenter och ett konferenscenter, de jobbar både mot skolungdomar, parkbesökare och konferensgäster. Jag ska vara med och bygga upp utbildningar i hållbarhet för alla åldrar – ofta med utgångspunkt från djurperspektivet. Förhoppningsvis ska de leda till en spännande upplevelse i lärandet. Vi ska också arbeta med erbjudanden mot företag där vi hoppas på samarbete med LiU:s miljöforskare. Och så vill vi inspirera fler barn och ungdomar att bli intresserade av natur och miljö så att de söker till naturvetenskapliga utbildningar.

Har du fler idéer om hur du vill jobba?
– Jag vill nå ut brett med kunskap om miljö och natur, inte minst kring de lösningar som finns på miljöproblemen. I Kolmården finns möjlighet att gestalta det, att sprida hopp och få människor att känna delaktighet i hållbarhetsarbetet. Vi har en enorm samhällsomställning framför oss som ofta framställs som ett hot, men som även innebär fantastiska möjligheter. I Östergötland ligger vi till exempel långt framme med vår miljöteknik, länet är ett levande laboratorium för hållbarhet där man lyckats kombinera miljö- och affärsnytta. Här tycker jag Linköpings universitet skulle göra mycket mer än vad som görs för att lyfta fram den samlade forskningsmiljö som finns kring de frågorna. Det är en missad möjlighet, tycker jag.

– Jag har också tankar kring miljöanpassning av transporter och resandet till Kolmården. Varför inte en Bamseexpress – biogasbussar som går från storstäderna till Kolmården där man ser till att resan blir en del av äventyret genom olika överraskningar på vägen. Och maten – det vore bra att hitta miljöanpassade och spännande alternativ till nöjesparkernas traditionella snabbmatsutbud.

Hur kommer du själv att transportera dig till din arbetsplats?
– Det blir bil från Linköping, något annat alternativ finns inte. Men det blir i alla fall med alternativt bränsle, haha.

Du har ju pluggat och tagit en licentiatexamen vid universitetet också. Hur känns det att byta jobb efter så lång tid vid LiU?
– Omtumlande. Det är med viss saknad jag lämnar arbetskamrater. Men jättekul att börja med något nytt, på en arbetsplats som satsar. Jag får ett tydligt mandat. Och det blir bra att inte bara jobba med miljö i mötesrum där bara den intellektuella delen av hjärnan är påkopplad. Nu sker jobbet mitt bland djuren och i naturen.

Foto: Peter Modin